Ciutat Vella
Ciutat Vella was het historische centrum van Barcelona, voordat de overige districten bij de stad gingen horen. Het bevat de wijken Barri Gotic, vol met bezienswaardigheden en monumenten, El Raval en El Born, een hippe buurt in het  centrum met kleine exclusievere kledingboetiekjes en trendy bars. Ook de oorspronkelijke vissersbuurt Barceloneta hoort bij dit district.
Ciutat Vella wordt twee keer verticaal doormidden gesneden door La Rambla en door Via Laietana. Het district biedt een zeer uitgebreid aanbod van winkels, restaurants en nachtleven, varierend van hardrockbars tot chique nachtclubs.

Barceloneta
Deze wijk verbindt de Ramblas met de zee. eigenlijk ligt alleen het winkelcentrum MAre Magnum met aquarium tussen de Ramblas en Barceloneta. Het is een gezellige wijk met kleine straatjes en tapasbars. Deze havenwijk van Barcelona wordt gekenmerkt door smalle havenstraatjes met opgeknapte huizen en pakhuizen waar zich veel visrestaurantjes bevinden. Volgens Barcelonezen kan je hier de lekkerste vis van Barcelona eten. De vissrshaven " Moll dels Pescadors" is de huishaven van de vissersvloot van Barcelona.
Het strand van Barceloneta, Platja de Barceloneta, is goed verzorgd met veel douchegelegenheid.

Barri Gotic in Ciutat Vella
Dit is het oudste stadsgedeelte [Ciutat Vella] van Barcelona, dat vroeger omringd was door stadsmuren. Deze laatste zijn nu vervangen door grote straten. Je vind er niet alleen niet alleen gotische gebouwen maar ook romaanse bouwstijlen. In deze wijk is waarschijnlijk de Romeinse kolonie opgericht. Rondom de Kathedraal aan de Placa de la Sue zie je vaak artiesten optreden.

Cathedral de Santa Eulalia is gewijdt aan een Heilige die in 304 stierf als martelares voor het Christendom. Vroeger moet hier een Visigotische kerk hebben gestaan. De bouw van de huidige kerk vorderde langzaam en werd pas voltooid in de 15de eeuw. De voorgevel werd zelfs maar afgewerkt in de vorige eeuw a.h.v. tekeningen uit 1408. In grote lijnen is de kathedraal gotisch, sober en duister. Ze loont zeker en vast de moeite voor een bezoek (betalend).

Verder heeft men rond de kathedraal de Casa de l'Ardiaca, het huis van de aartsdeken (1500), is nu het kantoor voor een genootschap voor geschiedenis. Het bisschoppelijk paleis (Palau del Bisbe) is een 13de eeuws gebouw, wat nog te zien is aan de patio. De Casa del Canonge waren de verblijven van de kanunniken en is zeer vaak gerestaureerd, de loopbrug is neo-gotisch.

Het Palau de la Generalitat was het voormalig provinciehuis en is nu de plaats waar de bestuursorganen van Catalonie regeren. Het werd in de 14de en 15de eeuw gebouwd en later van een nieuwe gevel voorzien. De klokketoren met carillon is 16de eeuws.

Het Palau de la Musica Catalana ligt dichter bij de Catalaanse plaats. Het is een pareltje van bouwkunst en dateert van het begin van de 20ste eeuw. Als je de gelegenheid mocht hebben om dit te bezoeken dan zal je versteld staan van het interieur.

Het Picassomuseum is dan weer aan de andere kant van de Gotische wijk te vinden. Het is een druk bezocht museum met een compleet overzicht van het oeuvre van Picasso. Er gaan ook tijdelijke tentoonstellingen door in een ander deel van dit museum. Het is er steeds druk maar toch is een rustig bezoek mogelijk.

 AUDI
Barcelona is een stad van architectuur. Antonio Gaudi heeft voor een groot deel het gezicht van deze stad bepaald. Aan zijn Sagrada Famillia wordt nog steeds gebouwd, misschien moet deze excentrieke kerk wel nooit af komen. Het Parc Guell hoort op het verlanglijstje van elke toerist te staan. De aparte vormen in dit unieke park, zijn kenmerkend voor Gaudi. Een andere kunstenaar die verbonden is aan Barcelona is Miro.

Sagrada Familia
Ook wel Boetekerk van de Heilige Familie genoemd. In 1881 lanceerde de zakenman Bocabella het plan voor een schitterende kerk annex opvangcentrum voor kinderen uit de arbeidersklasse. Stadsarchitect Francisco de Villar voltooide bijna de neo-gotische crypte en gaf er de brui aan. Gaudi nam het werk over en ontwierp een kerk met maar liefst 12 torens (naar het aantal apostelen).


Na zijn dood in 1926 werd het werk nog even verdergezet. Na een lange onderbreking werden vanaf 1955 de werken terug aangevat. Zo verrezen de eerste vier torens. In 1992 was de gevel van de dood afgewerkt. Het is zeer duidelijk dat de gevel van de geboorte van de hand van de kunstenaar zelf is. De gevel van de dood is al een 'modernisering' van Gaudi's stijl. Bezoek zeker het museum dat inbegrepen is in het toegansticket.
Door de bouwwerken is van het interieur niet zoveel te merken, toch loont het de moeite om een entreekaartje te kopen. Een van de afgewerkte torens kan je beklimmen. Het bouwwerk zal pas af zijn rond 2030!

Gaudi gebruikte een complex stelsel van touwtjes en gewichten om er achter te komen hoe hij de fundering en de pilaren in de kerk diende te plaatsen. De eerste steen werd in 1883 gelegd en Gaudi­ was toen nog veertig jaar bezig om het ontwerp aan te passen. In 1926 kwam daar een abrupt einde aan, toen hij werd geschept door een tram en overleed. De kerk is momenteel nog steeds niet voltooid. Er is geen geld. Dat moet er wel komen en daarom worden steeds investeerders gezocht. De entreegelden van de kerk worden
gebruikt om de bouw te financieren.
Locatie Pl. de Sagrada Familia
Openingstijden
zomer dagelijks: 9.00u tot 20.00u
winter dagelijks: 9.00u tot 18.00u
Toegangsprijs 6 euro
Metro Pl. Sagrada Familia

Park Guell
De mecenas van Gaudi wou op deze plaats een villawijk bouwen in de stijl van de kunstenaar. Maar zo ver is het niet gekomen. Nu is er een mooie inkom met trap naar een zaal met zuilen. Ga zeker ook naar boven. Daar is er een terras gemaakt met zitbanken a la Gaudi. In het park is er ook een museum van Gaudi, zijn leven en werk. Hier kan je ook meubels zien die hij heeft ontworpen. Parc Guell ligt even buiten de stad, op een heuvel. Het openbaar vervoer en de Bus Turistic stoppen op ongeveer 500 meter, dan volgt er nog een
stevige klim.
Gaudi ontwierp dit park tussen 1900 en 1914 in opdracht van de industrieel Guell. De ontwerper wilde het park zoveel mogelijk aanpassen aan de natuurlijke vorm van het terrein. De industrieel wilde dit niet. Bovendien werd het hem te duur, dus draaide hij de geldkraan dicht. De zestig huizen die nog gebouwd
moesten worden, zijn er nooit gekomen.
Locatie Ctra. Carmel
Openingstijden
zomer 10.00u tot 20.00u
winter 10.00u tot 18.00u
Toegangsprijs gratis
Metro Lesseps (3) (richting Montbau)

Casa Batllo
Een huis dat compleet werd verbouwd tussen 1904 en 1906 in opdracht van de familie Battlo, door de architect Gaudi. Op de eerste verdieping is het appartement compleet ingericht door Gaudi (zelfs de meubelen) en het wordt als een van de mooiste van de architect beschouwd. Het huis met zijn schubben is een uniek staaltje van modernisme al la Gaudi. Hiernaast staat een ander voorbeeld: Casa Amatller (1900) van Puig i Cadafalch.

Casa Mila of La Pedrera
Gebouwd tussen 1906 en 1910, een van de laatste grote werken en een van zijn grootste successen.
Gebouwd voor de familie Mila en genaamd 'La Pedrera' omdat het eerder op een steengroeve lijkt. Vroeger stond er een groot Mariabeeld op het dak, nu staan er wonderlijke schoorstenen. De expositie binnenin maakt veel over de aanpak en gedachten van Gaudi duidelijk. De binnenplaats levert ook een mooi plaatje op. Op het dak heb je aardig uitzicht op de Sagrada.

MONTJUIC
Het hoogste punt is 213 meter en is het oudst bewoonde gedeelte van Barcelona. Nu is het vooral een
uitgaanscentrum.
Voor de wereldtentoonstelling van 1929 werden er o.a. aangelegd :
- fraaie tuinen;
- Spaanse plaats met zijn jaarbeursgebouwen en de stierenring;
- Nationaal Paleis;
- sportcomplexen;
- openluchtmuseum.

Als we starten vanop de Spaanse Plaats zien we vooreerst de monumentale fontein. Gelegen op een belangrijke verkeersader horen daar ook de congrespaleizen en jaarbeursgebouwen bij. Met aan de andere zijde een voormalige stierenarena.

Vanop de Spaanse Plaats hebben we een prachtig zicht op het reusachtige Nationaal Paleis van Montjuie, dat alleen voor die wereldtentoonstelling werd gebouwd. Nu zijn er twee musea in onder gebracht.

Het Spaans dorp of
Poble Espanyol is een erg leuk openluchtmuseum in het genre van Bokrijk. De gebouwen werden hier geplaatst voor de wereldtentoonstelling en vertegenwoordigen heel Spanje. In enkele panden zijn er musea, shops en restaurants ondergebracht.


Het kasteel van Montjuie, op de heuveltop, werd gebouwd in 1640 om de stad te controleren, zoals de vesting dat werd afgebroken in het Citadelpark. In 1751 werd ze herbouwd en was in dienst van het leger tot 1962. Nu is het een oorlogsmuseum. Het gebouw werd zo opgevat dat men gedurende langere tijd kon belegerd worden. Alles was er voorhanden, zoals beenhouwer, kapper, bakker, enz...

In 1989 werd het eerste Olympisch Stadion geopend, dit was het resultaat van de verbouwing van het oude stedelijk stadion (F.C. Barcelona speelde hier vroeger). De opening gebeurde bij de vijfde wereldkampioenschappen atletiek die hier werden gehouden. De capaciteit bedraagt 60.000 bezoekers. Dit stadion is dan ook het hoofdstadion geweest tijdens de Spelen van 1992. Nu wordt het voor alles gebruikt, sport, muziek, enz...

De Olympische Spelen van 1992 hebben duidelijk op de Montjuie hun stempel achtergelaten. Het zal je onmiddellijk opvallen bij een wandeling rond dit stadion. De grote toren die je ziet is een zendmast. In diezelfde omgeving ligt het
Fundacio Joan Miro of het Museum van Miro. Deze kunstenaar werd 90 jaar oud en stierf in 1983. Kenmerkend zijn de vele kleuren die hij gebruikt en de Spaans Modernistische stijl. Een groot deel van zijn leven bracht hij evenwel door in Frankrijk en op Mallorca, waar hij ook stierf. Het is het
belangrijkste museum ter wereld over het werk van Miro.

Als je de
Montjuic naar beneden rijdt via de haven, dan heb je een botanische tuin die in de bocht ligt van de weg. Deze is vrij te bezoeken, maar is niet spectaculair. Het uitzicht over de haven is dat wel. Op verschillende plaatsen op de Montjuic zijn er mooie uitzichtspunten over de stad en de commerciele haven.
Er is ook een kabelbaan die je via de Montjuic over de haven heen brengt naar een havendam.

Nou Camp ligt niet op de Montjuic maar er wel niet veraf. Dit is het nieuwe voetbalstadion van F.C. Barcelona. Meer dan 100.000 supporters kunnen hier plaats nemen. Er is ook een museum over de geschiedenis van deze legendarische voetbalploeg.

Boqueria
De Mercat de Sant Josep, oftewel Boqueria, is een ware ontdekking. Wie hier rondsnuffelt, ontdekt markante mensen zoals Pepa, de beste waar van de stad, een eindeloze keuze en een fascinerende geschiedenis. Nabij de huidige standplaats aan de geliefde promenade Ramblas (Catalaans: Rambles) was al een markt, toen dit nog de rand van de stad was. De boeren boden in die dagen voor de stadspoort hun waren aan. De naam Boqueria zou teruggaan op een oude Catalaanse naam voor 'plaats waar geitenbokvlees
verkocht wordt'. In de 18e eeuw, toen de stad groeide, de muren werden afgebroken en de oude rivierbedding (rambld) een straat werd, bleef de inmiddels tussen de huizen gelegen markt bestaan.

Tegenwoordig is de Boqueria de plaats waar alles verkocht wordt wat het culinaire hart begeert. Wie verse vis wil, vindt hem hier: pas gevangen en in ongelofelijk veel verschillende vormen. Zo zijn er pescado de roca uit Rosas (kleine vissen die tussen de kliffen voor de kust zwemmen), poon, mul en gambas uit Arenys en Cambrils.
Grote hoeveelheden worst uit Vic worden hier aangeboden, kaas uit de Pyreneeen, verleidelijk fruit uit Lleida en gtoente uit Maresme, de kuststreek ten noorden van Barcelona. Goudbruine lekkernijen sieren in de herfst de marktkramen, wanneer de paddestoelenzoekers hun schatten naar de stad brengen. En natuurlijk maken ook de chef-koks van de beste restaurants in de omgeving jacht op de producten die ze nodig hebben in de veelzijdige
Catalaanse keuken