Umbrie (Italiaans: Umbria) is een bergachtige regio in centraal Italie, in de vallei van de rivier de Tiber. De regio grenst in het westen aan Toscane, Marche in het oosten en Lazio in het zuiden. De oppervlakte van de regio bedraagt 8.456 km² en in 2001 had zij 825.826 inwoners.

De regio is genoemd naar de Umbri stam, die zich in de regio vestigden in de 6e eeuw v. Chr.. Hun taal was het Umbrisch, een taal die verwant is aan het Latijn.
De hoofdstad van de regio is Perugia. De regio bestaat uit twee provincies: Perugia en Terni.


Perugia

Perugia is een stad in de regio Umbrië in centraal Italië, dicht bij de rivier de Tiber. De stad ligt ten zuidoosten van Florence en ten noordwesten van Rome, ongeveer tussen deze twee steden in, en is de hoofdstad van de provincie Perugia. In 2001 had de stad 148.575 inwoners.

Aan Perugia ontleende de bekende schilder Perugino (Pietro Vannucci), die hier woonde en werkte, zijn bijnaam. Een andere bekende schilder, Pinturicchio, leefde ook in Perugia.

Voornaamste bezienswaardigheden
Kathedraal (Duomo) S. Lorenzo
Kerk van San Pietro (einde 16e eeuw)
Basilica van San Domenico (begonnen in 1394)
Kerk van S. Angelo (6e eeuw)
Kerk van S. Bernardino (met façade van Duccio)
Fontana Maggiore, een middeleeuwse fontein
Galleria Nazionale, de nationale galerij van Perugia
Ipogeo dei Volumni (Hypogeum van de familie Volumnus), een Etruskische grafkamer
Nationaal museum van Umbrische Archeologie
Palazzo del Capitano del Popolo
Palazzo dei Priori (stadhuis)
Porta Augusta, een Romeinse poort met Etruskische elementen
De Rocca Paolina, een fort uit de renaissance

Andere belangrijke steden:


Assisi

Assisi is een historische stad in de Italiaanse regio Umbrië met 25.000 inwoners. De stad van de 13-de eeuwse heilige Franciscus van Assisi is een wondermooie stad omwille van zijn heuvelachtige, smalle straatjes, pittoreske, authentieke winkeltjes en natuurlijk de prachtige Basilica di San Francesco.

Het grooste plein van Assisi, de Piazza del communale, wordt gedomineerd door de tempel van Minerva, die dateert uit de Oudheid. Daar vindt men ook nog een andere kerk, met werken van enkele kunstenaars uit de middeleeuwen.

De Duomo is gebouwd in Romaanse stijl (te herkennen aan de vele bogen) en herbergt in een klein museum enkele schilderijen en ook de crypte met archeologische vondsten is de moeite waard.

Maar de topattractie van de midden-Italiaanse stad blijft de indrukwekkende Basilica di San Francesco. De bouw van deze basiliek startte in 1228, 2 jaar na de dood van de heilige aan wie deze kerk is gewijd. 2 Verdiepen onder de grond ligt Franciscus begraven, ook een plaats die je net als de vele kapelletjes kunt bezichtigen.
Ook de kunstliefhebber komt aan zijn trekken. De fresco's die Giotto hier maakte behoren tot de bekendste van Italie.

Assisi biedt ook een prachtig uitzicht: de stad is gebouwd op de flanken van een heuvel, massa's gezellige hotelletjes hogerop in de bergen en is legendarisch omwille van zijn mooie silhouet, gedomineerd door de basiliek.


Gubbio

Gubbio is een middeleeuwse stad in de Italiaanse regio Umbrië. De stad heeft ongeveer 17.000 inwoners.

Gubbio werd in de 3e eeuw gesticht door de Umbriërs als Tota Ikuvina, dat in de eerste eeuw was uitgegroeid tot een Romeinse kolonie. In de elfde eeuw verwierf de stad onafhankelijkheid. Het reliëf in Gubbio kan plots steil omhoog gaan, wat tot mooie uitzichten leidt op het hoogste punt van de stad.

De 13e-eeuwse Duomo wordt gedragen door sierlijke bogen die biddende handen voorstellen. Er is ook de Palazzo dei Consoli, een 14de-eeuws paleis dat het silhouet van Gubbio bepaalt. Daarnaast zijn er nog vele winkeltjes en musea.


Orvieto

Orvieto is een stad in het zuiden van de Italiaanse provincie Umbrië.

De stad, gebouwd op een plateau van vulkanische tufsteen dat al in de Etruskische tijd (800-100 v. Chr.) bewoond was, kijkt uit over landschappen met wijngaarden. In 
de stad bevindt zich een beroemde domkerk.

Deze Duomo is gebouwd in gotische en Romaanse stijl en de voorgevel biedt een mengeling van vrolijke kleuren die samen met het werk van de beeldhouwkunstenaars een opmerkelijk resultaat opleveren. De bouw van deze kerk startte in 1290 en nam 300 jaar in beslag.
Ook zijn in Orvieto verschillende musea te bezoeken met vele kostbaarheden uit Orvieto en omstreken.


Spoleto

Spoleto, een stad in de Italiaanse regio Umbrië, telt 38.000 inwoners. Het is door de Umbriërs gesticht en was een belangrijke stad in de Romeinse periode. In de zevende eeuw was het de hoofdplaats van de Longobarden, en na een korte onafhankelijke tijd viel de stad in handen van de paus.

In de stad bevindt zich de 12e-eeuwse Duomo met een typisch Romaanse gevel. Verder zijn er nog meer Romaanse kerken, die alle rijk zijn aan fresco's. Er zijn ook nog sporen van een oud Romeins amfitheater, waar vroeger 10.000 christelijke martelaren zijn gedood, die naar verluidt onder de kerk San Gregorio begraven zouden liggen.

In Spoleto wordt elk jaar in juni en juli het Festival dei Due Monde gehouden, een van de bekendste kunstfestivals van Europa.