Venetië


De Veneto met als hoofdstad Venetië is een schitterende regio, die nog veel te weinig bekendheid geniet in ons land. Venetië, niemand twijfelt eraan, behoort tot één van de mooiste steden in de wereld. Denk maar eens aan de architecturale schatten die de kanalen verborgen houden en de lagune die de stad koestert en er een unieke leefzone van maakt.

Venetië is gebouwd op eilanden in de door landtongen (lidi) van de Adriatische Zee gescheiden Lagune van Venetië. Venetië heeft circa 300.000 inwoners. De stad is beslist een bezoekje waard.

Het Canal Grande of Canalezzo, zoals de Venetianen het noemen, is een omgekeerde 'S' met daaraan meer dan 200 palazzi en prachtige kerken langs de oevers, het grandioze labyrint van Venetië. Het merendeel van die gebouwen werd opgetrokken in de 11e en 12e eeuw en staan symbool voor het prestige van het koophandelscentrum van weleer. Het Canal Grande werd de belangrijkste verkeersader in de stad en werd vroeger bevaren door koophandelsschepen en galeien. U vindt er prachtige bruggen, die de oevers met elkaar verbinden. De oudste brug is de Rialto uit 1588.

Deze oude waterstad is gebouwd op 118 eilandjes die door circa 400 bruggen met elkaar verbonden zijn. U kunt Venetië het best gaan zien met de 'vaporetti' (waterbussen); zij vormen een uitstekend openbaar vervoer. Alles wijst vanzelf, want op de pontons, die als bushalte dienst doen, staat precies aangegeven welke waterbussen er stoppen en waar ze heen gaan. Op een goede plattegrond zijn de diverse lijnen duidelijk aangegeven. Kaartjes kunt u vaak bij de halte of aan boord kopen. Het goedkoopst is een dagkaart. Waar het openbaar vervoer niet komt, rest alleen nog de benenwagen.

Maak beslist een tochtje met waterbus 1, de 'accelerato'. Het is dè manier om dit belangrijkste kanaal te bekijken. Deze waterbus stopt overal en kunt u steeds de wal op om een aantal bezienswaardigheden te bezoeken. Begin dan bij halte S. Marco en zoek een plaatsje op het open voordek. Ook de eilandjes San Michele, Murano, Burano en Lido zijn per waterbus te bereiken en de moeite waard om gezien te worden.

Venetië is vrij van autoverkeer. Watertaxi's zijn snel maar duur. Ook de gondels, de motoscafi, eventueel met muziek aan boord, zijn duur maar bijzonder om het een keer mee te maken.

In Venetië eet men veel vis. Pasta's zijn er in alle vormen en kleuren. Een specialiteit is de zwarte pasta, die de kleur krijgt van de inkt van de inktvis.

In Venetië is zoveel prachtigs te zien dat je ogen te kort komt; u kunt er zelfs verdwalen, hoewel in vele straten de richting naar belangrijke plaatsen is aangegeven. Een goede stadsplattegrond is aan te raden.