Istrie

Istrie is het grootste Kroatische schiereiland. Deze populaire toeristische bestemming ligt  in het noordoostelijke deel van de Adriatische Zee. Het Middellandse zeeklimaat staat garant voor heerlijk warme zomers en behaaglijke
voor- en na seizoenen. De invloed van Italie is duidelijk merkbaar in de bouwstijl en de Kroatische keuken.
Een aanrader is Vrsar, een echte toeristische attractie met een aangename groene kust tussen Funtana en de Urn Fjord. De mooie kustlijn bestaat uit talrijke baaien met rots- en kiezelstranden.
Het achterland bestaat uit prachtige natuur met onder andere groene bossen, wijnvelden en diverse pittoreske dorpjes. De naam Terrae magicae is zeer op zijn plaats.

Bekende nationale parken zoals Brijuni en natuurpark Ucka zijn wettelijk beschermde regio's. Andere bezienswaardigheden zijn het Lim Kanaal, de bossen bij Motovun, de bossen vlak bij Pula, het beschermende
natuurgebied Kamenjak in het Zuiden van Istrie en het Palud reservaat (voor ornithologie) vlak bij Rovinj. Er zijn op de Brijuni archipel ongeveer 680 plantensoorten, de archipel heeft ook een afwisselende vegetatie en olijvengaarden.

Aan de kust van Istrie bevindt zich de ene na de andere gerenommeerde toeristische trekpleister:
Umag is aantrekkelijk vanwege architectuur, steegjes, boulevard en restaurants en tavernen. Het is een sportief stadje, bekend vanwege het ATP toernooi Croatia Open.

Porec is de toeristenplaats van Istrie. Veel stranden en baaien, uitgetrekte wijnvelden, veel restaurants en watersportvoorzieningen maken het een top toeristische bestemming. Vanuit Porec kan je met boot naar Venetie.

Pula, is een oude stad met een groot amfitheater en andere imposante roemeinse bouwwerken. Pula is het economisch en cultureel middelpunt van Istrie. De grote markt en markthal zijn zeker een bezoek waard. Je kijkt je
ogen uit bij de uitgebreide viskraampjes. Vanuit de markt loopt een interessante route langs leuke winkeltjes naar het amfitheater.

Rovinj, heeft prachtige architectuur en parken en een schilderachtige binnenstad op het schiereiland Monterosso met boven de stad uitstekende St. Euphemia kerk met 60m hoge klokkentoren. Mooi uitzicht! Deze
kunstenaars-kolonie met nauwe schilderachtige straatjes en hoogteverschillen is een bezoek waard. Voor Rovinj liggen dertien eilandjes die met korte boottocht te bereiken zijn.

Vrsar is een oude vissersnederzetting. Het terrasvorminge stadje heeft een schilderachtige haven. Je hebt van bovenuit het stadje een mooi uitzicht op de vissersboten die het haventje binnenvaren of over de vele eilanden.
Vrsar is een populaire lokatie bij naturisten.

Novigrad was voordat de Romeinen zich vestigden een kolonie van Griekse zeevaarders. Veel van de middeleuwse staten en vestigingen is nog bewaard gebleven.

Het natuurreservaat 
Limski kanal is een laantrekkelijke bestemming voor een rondrit. Het is een bekende kwekerij van vis, oesters en mosselen. Charmante en pittoreske steden aan de kust zijn er aan overvloed, en de
verscheidenheid van de kust mat haar vele groene eilanden, inhammen en stranden biedt een prachtig plaatje van dit mooie Istrie.

Brijuni eilanden. Brioni-eilanden.
De archipel van Brijuni is een van de moosite van acht Nationale parken. De eilandengroep bestaat uit twee grotere eilanden, Veli (Groot) Brijuni en Mali (Klein) Brijuni, en 12 kleinere eilandjes.

De communistische leider Tito had op Veli Brioni zijn zomerresidentie. Hij ontving hier vele staatshoofden en filmsterren (waaronder Elizabeth Taylor, Richard Burton, Sophia Loren en Gina Lollobrigida). Met de exotische dieren
die hij van hen cadeau kreeg, vormde hij een safaripark[1] op Veli Brioni, dat nu nog steeds bestaat. Daarnaast is een groot deel van de noordzijde van Veli Brioni gecultiveerd tot golfbaan en wordt er al sinds 1893 polo gespeeld[2].

Bezienswaardig zijn de overblijfselen van een Byzantijns castrum, een nederzetting met fortificaties.
Vanaf de Gospina baai bij de haven gaat een treintje naar de oostkant van Veli Brioni. Hier staat een Oostenrijks fort
uit de 19de eeuw. Bij de haven vind je een museum en de Sint Rochuskerk.