Afdrukken

salzburg.jpg

 

 

Het net ten noorden van de Alpen gelegen Salzburg is de mooiste stad van Oostenrijk. Op uitnodiging van de Salzburgse prins-bisschop werd het in de 16e eeuw door Italiaanse architecten in een prachtige barokke stijl herbouwd. Nu is de historische binnenstad een toeristische trekpleister die op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. Salzburg staat ook bekend als de geboortestad van Mozart. Tijdens de Salzburger Festspiele iedere zomer kun je talloze opera’s bijwonen.

 

 

 

 

 

 Salzburg staat vooral bekend als de geboortestad van de wereldberoemde componist Wolfgang Amadeus Mozart. 

Dom van Salzburg
De allereerste basiliek van Salzburg werd gerealiseerd in het jaar 774, waarna deze door verwoesting van brand werd vervangen door de huidige Dom van Salzburg in 1611. Met zijn overweldigende uitstraling en de dubbele torens domineert hij een prachtige plaats in de oude stad. Het indrukwekkende interieur met mooie koepel is in barokke stijl aangekleed. Het geheel werd ontworpen door de Italiaanse renaissance-architect Vincenzo Scamozzi en Santino Solari. Het geluid wat de klokkentorens met zeven klokken produceren worden als mooiste van Oostenrijk ervaren.

Geboortehuis Mozart
Aan de prestigieuze en belangrijke winkelstraat Gertreidegasse, staat het bijzondere geboortehuis van de beroemde componist Mozart. Deze straat, wat tevens onderdeel is van het Hagenauerplatz, was vroeger vooral bewoond door rijke burgers als doktoren, handelaren en ambachtslieden. Aan het begin van de straat staat een huis met klokkentoren. Dit is het huis waar Wolfgang Amadeus Mozart in 1756 voor het eerst het licht zag.

Vesting Hohensalzburg
De met kabelbaan bereikbare vesting Hohensalzburg ligt bovenop de Festungsberg. Het kasteel heeft een breedte van 150 meter en is zeker 250 meter lang. Het behoort hiermee tot één van de grootste middeleeuwse kastelen van Europa. In de “gouden hal en gouden kamers” zijn nog veel van de prinselijke meubels terug te vinden. Vanuit de binnenstad vertrekt er elke 10 minuten een kabelbaan naar de prachtige vesting.

Judengasse
Het belangrijkste winkelgebied van de staat vindt plaats bij het bekende Hagenauerplatz welke verloopt in joodse deel van de stad. Hier vind je veel leuke winkels met chocolade, souvenirs en boetieks met modelabels. De smalle straten geven je de herinnering te lopen in een historisch centrum met veel prachtige gevels en verhalen.

Pferdeschwemme
Aan de Kapitelplatz wat ligt tussen de St. Peter Abdij en de Dom van Salzburg liggen twee grote paardenwasplaatsen. Hier werden onder andere de paarden van aartsbisschop Wolf Dietrich gewassen. De bijbehorende stallen en de Pferdeschwemmen zijn ontworpen en gebouwd door Fischer von Erlach.

Met een Salzburgkaart krijg je gratis toegang tot de meeste musea en attracties. Daarnaast kun je gratis gebruik maken van het openbaar vervoer in de stad. In veel gevallen is de Salzburgcard veel aantrekkelijker dan losse kaartjes kopen.

Uitstapjes omgeving

 

Bezoek Zoutmijn Hallein

Zout wordt in Salzburg ook wel het 'witte goud' genoemd. Aan het zout heeft Salzburg immers haar rijkdom te danken. Het bezoek aan deze mijn zit vol verrassingen. Je daalt af met een treintje (de Grubenhunt), glijdt over houten balken de diepte in, je vaart met een vlot over het verlichte zoutmeer en je wordt heel veel wijzer van de historie van het zout en de bisschoppen in Salzburg. 

Ramsaustraße 3, Bad Dürrnberg (Hallein)

Salzburg_salzwelten-1b.jpg

 

Winkelen Salzburg

Europapark Winkelcentrum

Europark ligt aan de rand van de stad Salzburg en is goed te bereiken. In de 130 winkels is voor ieder wat wils, alles wat je kunt bedenken is er te koop. 

Je vindt er kleine winkeltjes, maar ook de grote ketens zijn vertegenwoordigd. Ikea heeft hier een eigen winkel, bekende kledingzaken als Zara, Peek & Cloppenburg en Bonita zijn vertegenwoordigd, maar ook leuke schrijfwarenwinkels, schoenenzaken, drogisterijen en Bijoux Brigtitte zijn er te vinden.

Europastraße 1, 5018 Salzburg 

Openingstijden: maandag - donderdag: 9 tot 19.30 uur, Vrijdag: 9 tot 21 uur, Zaterdag: 9 tot 18 uur

 

Linzergasse

De Linzergasse ligt in het rechter Altstadt gedeelte. Vroeger was dit één van de belangrijkste straten van Salzburg. Het was namelijk de doorgaande weg tussen Salzburg en Linz. (vandaar ook de naam) in totaal vindt je langs de Linzergasse meer dan 140 winkels waarvan een groot deel ook nog als winkel, cafe of restaurant wordt gebruikt. De straat heeft een lange geschiedenis en niet iedere ondernemer werd gewaardeerd voor zijn werk, zo werd  de plaatselijke klokkengieter door middel van petities verzocht een andere plek te zoeken omdat de bewoners bang waren voor een grote brand. Een ander markant pand in de Linzergasse is de Engelapotheke hier woonde en werkte Georg Hinterhuber een natuurgeneeskundige. De zoon van Georg richtte vanuit dit huis ook de Duitse en Oostenrijkse Alpenvereniging op.

Getreidegasse

Dit is een leuke straat voor de liefhebber van chique, klasse en stijlvolle kleding en accessoires. Het is één van de drukste straten van Salzburg met prachtige winkels waarbij  de portemonnee echt even open kan. Vooral Aziatische en toeristen uit het Midden Oosten weten de straat goed te vinden en je ziet ze dan ook veelvuldig lopen met tassen van dure kledinglabels.

De Getreidegasse is een smalle hoofdstraat met statige hoge huizen. Prachtig om te zien vooral omdat er geen concessies wordt gedaan aan de reclame uitingen van de winkels. Alleen de sierlijke en prachtige uithangborden voorzien van tientallen krullen en kunstzinnige zaken zijn toegestaan.

Ben je opzoek naar een echte Dirndl dan ben je in de Getreidegasse aan het juiste adres. Hier vindt je het echt werk geen carnavaleske kleding maar mooie materialen "made in Austria".  De straat straalt gewoon klasse zelfs het Amerikaanse hamburgerrestaurant met de gouden M heeft zicht aangepast.

Hoofdcategorie: Oostenrijk