Menu

Schotse Hooglanden

Intro

Het is een ongelooflijke mengeling van cultuur, geschiedenis, architectuur en ongeëvenaard landschap. 

De Schotse Hooglanden bestaan geografisch uit twee delen, de Grampian Mountains in het zuidoosten, gescheiden van de Northwest Highlands door de Great Glen in het noordwesten. De Highlanders hebben een oude cultuur, waarvan de kilt, whisky en doedelzakmuziek bekende onderdelen zijn. Hun geschiedenis kent perioden van voorspoed maar ook dieptepunten zoals de 18e- en 19e-eeuwse Highland Clearances.

Het bergachtig, dunbevolkt gebied bevindt zich in het noorden van Schotland. Zowel qua landschap als cultuur verschilt het van het zuidelijker gelegen Schotse laagland. Tot in de 19e eeuw spraken de meeste mensen hier Gaelic. Tot aan de Slag bij Culloden, in 1746, waren de Hooglanden een roerig gebied, waar de centrale regering weinig controle had over de hoofden der clans, die zich als bijna onafhankelijke heersers gedroegen en vaak onderling oorlogjes uitvochten.

Midden door de Schotse Hooglanden loopt de Great Glen (het Grote Dal), een dal dat in voorgaande ijstijden door gletsjers is uitgesleten. De bergen rond dit dal ontstonden vele duizenden jaren geleden als gevolg van langs elkaar schuivende tektonische platen (de Great Glen breuklijn). Zo ontstond er een heuvel- en bergachtig gebied met talloze valleien. Ook ontstonden er diverse meren (lochs), waaronder het beroemde Loch Ness.

De hoogste berg van de Britse Eilanden, Ben Nevis (1343 m), bevindt zich in het gebied, bij de stad Fort William.

Het grootste gedeelte van de Highlands ligt boven de 900 meter en bestaat voornamelijk uit verlaten veen- en heidehoogvlakten. Verder wisselen langgerekte dalen, diepe lochs (meren) en grillige granieten toppen elkaar af. De bergtoppen staan dikwijls volkomen geïsoleerd en bestaan hoofdzakelijk uit kwartsgesteenten.

De Hooglanden zijn omringd met een spookachtige, mysterieuze lucht en de turbulente geschiedenis van deze regio heeft enkele van de mooiste en romantische kastelen ter wereld achtergelaten. Van Dunvegan Castle en Brodie Castle in Moray tot de Castle of Mey in de noorderlijke Hooglanden -  ze zijn echt zo magnifiek als mensen zeggen. Maar het gaat niet alleen maar over de kastelen, alhoewel ze fantastisch zijn. Leer over het beruchte bloedbad in het Glencoe Visitor Centre (bezoekerscentrum), bekijk het Glenfinnan Monument, een eerbetoon voor de Jacobitische Opstanden, of ga naar het Highland Archive Centre (het archief) waar u uw stamboom kunt onderzoeken.

Glen Coe

Denk je aan de Schotse Hooglanden, dan zie je de beroemde vallei Glen Coe voor je. Grillige bergtoppen, watervallen en meren, vaak gehuld in regen en nevel, vormen een van de mooiste landschappen ter wereld. 

De diepe vallei en hoge bergen van Glen Coe, die zich in het adembenemende Lochaber Geopark in de Hooglanden bevinden, zijn eeuwen geleden uitgesleten door ijzige gletsjers en vulkanische ontploffingen.

Het dorpje Glencoe is heel pittoresk gelegen tussen de oevers van Loch Leven en de voet van de beroemde glen. Het is de ideale uitvalsbasis voor een verkenning van de regio van Lochaber, bekend als de buitenhoofdstad van het VK.

 

 

Check vooral het bekende meer van Loch Ness. Dit meer is 230 meter diep, dat is zelfs dieper dan de Noordzee! We kennen allemaal de oude mythe over het grote beest dat hier zou leven. Het dorpje Drumnadrochit draait dan ook volledig om het voortbestaan van het monster van Loch Ness. Bij het meer van Loch Ness staat het prachtige Urquhart kasteel. Eén van de grootste kastelen van Schotland. De moeite waard om langs te gaan en de geschiedenis in te duiken.

Fort William

De omgeving van het stadje Fort William is net een ansichtkaart: een ruig landschap met spectaculaire valleien en hoge bergtoppen. De bergen zijn hier dan ook de grootste openlucht attractie. De droom van elke hiker of mountainbiker! Het stadje heeft niet voor niets de bijnaam ‘Outdoor Capital of the UK’. Iedereen die van buitenactiviteiten houdt, kan hier zijn hart ophalen.

Fort William heeft daarnaast nog veel meer te bieden. Het beeldschone Loch Linnhe ligt aan de westkant van Schotland. Dit is de langste zee-inham van het land. Je kunt hier een boot huren om het water te verkennen en wilde dieren te spotten. Daarnaast kun je vlakbij Fort William een ritje boeken met de Jacobite stoomtrein. Je weet wel, de Hogwarts Express uit de Harry Potter! Dát is nog eens een idyllische manier om de Schotse Hooglanden te verkennen. [3 op reis]

Fort William is dus een heerlijke plek om te blijven overnachten. Genoeg keus hier voor hotels.