Ontdek deze prachtige Oostenrijkse hoofdstad. Wenen is een stad van schitterende paleizen, keizers en keizerinnen, traditionele architectuur en Jugendstilmonumenten, mooie winkels en prachtige theaters. Door het uitgebreide metronetwerk is het geen enkel probleem om bij de bezienswaardigheden te komen die deze stad rijk is.

Wenen vormt een groot openluchtmuseum. Het is net alsof u in een 19e eeuws decor bent gestapt. Stijlvolle gebouwen, klassieke koffiehuizen en gezellige konditoreien zijn hier onderdeel van. Mozart, Beethoven en Strauss woonden alle drie in Wenen en hun aanwezigheid is nog steeds voelbaar. Vrijwel nergens anders vindt u zoveel recreatieve mogelijkheden op korte afstand van het stadshart als in Wenen. Het Wienerwald en het gebied van het Prater lenen zich perfect voor een mooie wandeling door de prachtige natuur. Wenen heeft vrijwel alles om u een onvergetelijke tijd te bezorgen.

Waar je ook geinteresseerd in bent, in Wenen vind je zeker iets van je gading. Breng een bezoek aan de wereldberoemde Stephansdom, bekijk witte Lipizzaners in de Spaanse Rijschool, geniet van het uitzicht als je in het Reuzenrad van het Wiener Praters bent of haal je muziekkennis op in de schitterende Staatsoper.

Stephansdom
In het centrum van de stad Wenen staat de 137 meter hoge Steffl, de zuidelijke toren van de
gotische Stephansdom. Elke steen van dit gezichtsbepalende punt van Wenen ademt historie uit. Het is mogelijk om de 343 treden te beklimmen om zodoende bovenin de toren te komen. Vanaf dat punt heb je een adembenemend uitzicht.

Van de oorspronkelijke architectuur in laat-Romaanse stijl is alleen de westelijke facade met de riesentor bewaard gebleven. De bouw van de gotische kerk voltrok zich in verscheidene stadia:
van 1304-1340 werd het vroeg-gotische drieschepige hallenkoor (Albertinischer Chor) gebouwd,
vanaf 1359 volgde het langschip, waarvan de eerste steen werd gelegd door Rudolf IV.

Zondagsmissen beginnen om 10.15
De toegang is gratis
Metro: U1, U3: Stephansplatz

Spaanse Rijschool
De Spaanse Rijschool is een onderdeel van de Hofburg. De Rijschool gaat terug tot de tijd van de Habsburgers. Prachtige witte Lipizaner paarden voeren een soort van dans uit op de tonen van de muziek, dit onder het strak gezag van de mooi uitgedoste ruiters. Het mooist is om de galavoorstelling op zondag bij te wonen. In de week zijn de repitities ook opengesteld voor het publiek. Maar de Spaanse Rijschool is slechts een paar maanden per jaar actief.

Het paardenballet van de witte Lipizzaners is nog altijd één van de topattracties van Wenen.

De Spanische Hofreitschule, opgericht in 1572, heeft als oudste manege ter wereld een rijke traditie. De lipizzaners worden in de stoeterij Piber in West-Stiermarken gefokt en hebben hun stallen in het prachtige renaissancegebouw van de Stalburg tegenover de Winterreitschule, de barokke pracht waarin de voorstellingen plaatsvinden.

Michaelerplatz 1
Metro: Stephansplatz

Staatsopera
August von Sicardsburg en Eduard van der Nül bouwden de Staatsoper in de periode 1861 - 1869. Het architecturale concept werd zeer negatief ontvangen. Dit kon Eduard van der Nül niet helemaal bevatten en hij pleegde zelfmoord. August von Sicardsburg stierf twee maanden was verwoest, begon men direct na de oorlog met de wederopbouw. In 1955 werd de Staatsoper officieel heropend.

De Weense Staats Opera, met het Weense Philharmonisch Orkest, staat zeer hoog aangeschreven in de wereld.
Opernring 2
+43 (1) 514 44 - 2613
www.wiener-staatsoper.at

Rondleidingen op reservering
Variërende entreeprijzen.
Metro / Tram / Bus Karlsplatz / Oper

Wiener Praters
Wenen heeft binnen haar stadsgrenzen een heus attractiepark. Wiener Praters is een openlijk toegankelijk park, je kan er dus zonder te betalen binnenkomen. Je betaalt voor iedere attractie apart. De prijzen van de attracties liggen tussen de 1,00 en de 20,00. euro.
Oorspronkelijk was het gebied een keizerlijk jachtdomein dat Josef II in 1766 liet openstellen voor het publiek. Het is nog altijd een stuk natuur waarin de structurerende hand van de mens slechts in beperkte mate heeft ingegrepen.

Dwars door het Prater loopt de brede Hauptallee die uitkomt bij het Lusthaus, een classicistisch paviljoen dat in de 19de eeuw, evenals de brede laan zelf, een trefpunt was van de hogere kringen.
15 maart t/m 15 oktober
Variërende entreeprijzen
Metro: Praterstern

Keizerlijke Grafkamer
De keizerlijke grafkamer bevindt zich in de Kapucijner kerk welke is gebouwd tussen 1622 en 1632. Deze werd in 1935 gerestaureerd aan de hand van oude bouwtekeningen. Dit was
hard nodig want door de jaren heen had deze veel averij opgelopen.

Op één uitzondering na, liggen er alleen maar leden van het huis van Habsburg in de grafkelder.
In 1633 werd het eerste lid van de keizerlijke familie in de grafkelder bijgezet. Momenteel zijn er 146 aristocraten, waaronder 12 keizers en 19 vrouwelijke keizers, in de grafkamer bijgezet.

Dagelijks geopend van 09.30 tot 16.00
De toegang is gratis
Metro: Karlsplatz / Oper

Naschmarkt

Een bezoek aan de belangrijkste openlucht fruit- en groentemarkt moet op ieders agenda staan. Gevestigd op een plein langs de Weense rivier. Deze sublieme markt kan ieders culinaire wensen doe uitkomen of gewoon een uitstekende plek zijn om wat te eten, te drinken of rond te lopen.
Vooral op zaterdag is het heel erg druk. Als je vanaf de Karlsplatz komt is de eerste sectie gereserveerd voor de vishandelaren, de varkensslagers en de duurste en meest exotische
groenteboeren.

Andere hoogtepunten hier zijn een aantal uitstekende sapbarren en de beroemde zuurkoolkraam
die wordt gedreven door de grootste mond van de markt.

Geopend van maandag tot zaterdag van 06.00 tot 17.00.
Metro: Karlsplatz