Antwerpen is een levendige en culturele stad in België, bekend om zijn historische charme, mode, kunst en diamantenindustrie.

Antwerpen, de bruisende stad in het hart van Vlaanderen, is een harmonieuze mix van historische pracht en moderne levendigheid. Met zijn indrukwekkende architectuur, geplaveide straten en imposante kathedraal ademt Antwerpen een rijke geschiedenis uit. Maar de stad is ook een smeltkroes van culturen en creativiteit, te zien in de bloeiende kunstscene, innovatieve modeontwerpers en boeiende tentoonstellingen. Antwerpen staat bekend om zijn wereldberoemde diamantindustrie en bruisende haven, maar het biedt ook een scala aan culinaire geneugten, van gezellige cafés tot Michelin-sterrenrestaurants. Met zijn gezellige pleinen, groene parken en levendige festivals is Antwerpen een stad die leeft en inspireert, waar zowel bewoners als bezoekers worden betoverd door de unieke energie en charme.

Hotels Antwerpen

Het hotel bevindt zich op 50 meter van het Astridplein en de Keyserlei en op respectievelijk 9 en 10 minuten wandelen van het Rubenshuis en de Meir. Via een rechtstreekse treinverbinding ben je in 30 minuten bij Brussels Airport.

In de buurt vind je winkels en restaurants. Het meertalige personeel van de receptie staat 24 uur per dag voor je klaar om te helpen met inchecken en informatie.

Het Hampton By Hilton Antwerp Central Station ligt pal naast het centraal station van Antwerpen, op 200 meter van het conferentiecentrum en de dierentuin van Antwerpen. Het biedt een gratis ontbijt en ruime kamers met gratis WiFi.

Alle kamers in het hotel zijn uitgerust met een bureau, een flatscreen-tv met satellietzenders en airconditioning. De eigen badkamer heeft een krachtige douche. Voor de koosjere gasten zijn in sommige kamers sjabbatfaciliteiten beschikbaar. Enkele andere kamers hebben een zit- en eethoek en een kitchenette voor een langer verblijf of een uitstapje met het gezin.

Er is beveiligde ondergrondse parkeergarage beschikbaar voor EUR 15 per dag op slechts 400 meter van het hotel.

Het Hampton-ontbijtbuffet is elke ochtend beschikbaar, samen met glutenvrije, koosjere en veganistische opties op aanvraag. De accommodatie beschikt over een businesscorner, een gemeenschappelijke lounge en een fitnesscentrum. De accommodatie heeft ook een bar en een eigen Hampton Hub met gemakkelijk verkrijgbare snacks en maaltijden voor alle gasten.


Populaire bezienswaardigheden in de buurt van B&B HOTEL Antwerpen Centrum zijn het Koningin Astridplein, de dierentuin van Antwerpen en het centraal station van Antwerpen. De dichtstbijzijnde luchthaven is de internationale luchthaven van Antwerpen, op 5 km van het hotel.

B&B HOTEL Antwerpen Centrum biedt 3-sterrenaccommodatie met een terras en een bar in Antwerpen. Dit 3-sterrenhotel beschikt over een gemeenschappelijke lounge en kamers met airconditioning, gratis WiFi en een eigen badkamer. De accommodatie is rookvrij en ligt op 200 meter van De Keyserlei.

De kamers van het hotel zijn uitgerust met een bureau en een flatscreen-tv. Elke kamer van B&B HOTEL Antwerpen Centrum is voorzien van beddengoed en handdoeken.

De accommodatie verzorgt dagelijks een ontbijtbuffet.

Het personeel van de 24-uursreceptie spreekt Engels, Frans en Nederlands.


Bezienswaardigheden Antwerpen

Tickets Antwerpen

  • Toegang tot duizenden topverkopende locaties wereldwijd 
  • 100% mobiele, realtimebeschikbaarheid van tickets 
  • Onmiddellijke boekingsbevestiging 
  • Skip the line-tickets voor geselecteerde locaties 
  • Flexibele annuleringsmogelijkheden voor alle locaties 
  • Vijftien verschillende betaalmethoden 
  • Klantenservice die 24/7 bereikbaar is

Op Tripper.nl zijn de leukste deals te vinden voor de beste prijs. Dagelijks wordt het aanbod uitgebreid met nieuwe deals, zoals pretparken, dierentuinen, sauna’s, restaurants en meer. Tripper staat voor korting, gemak en snelheid. Men koopt tickets met (hoge) korting. Deze tickets zijn direct beschikbaar en vervolgens geniet men van een heerlijk dagje weg met het gezin, een praktische, goedkope wasstraatdeal of een relaxed dagje in de sauna.

Highlights Antwerpen

Station Antwerpen

Station Antwerpen Centraal. Afbeelding van Olaf Janssen via Pixabay

Het stationsgebouw van Antwerpen-Centraal is een indrukwekkend architectonisch meesterwerk en een van de bekendste bezienswaardigheden van Antwerpen. Het is gelegen aan het Koningin Astridplein, in het hart van de stad. Gelijk naast de Antwerpen Zoo. Het gebouw werd ontworpen door architect Louis Delacenserie en werd voltooid in 1905.

Het stationsgebouw is een mix van verschillende architecturale stijlen, waaronder neogotiek en barok. Het heeft een imposante voorgevel met torens, bogen en ornamenten. De centrale hal van het station is ruim en licht, met een prachtig glazen dak dat zorgt voor veel natuurlijk lichtinval. Het interieur is rijkelijk versierd met marmer, mozaïeken en beeldhouwwerken.

Binnen het stationsgebouw vind je een grote verscheidenheid aan faciliteiten, waaronder ticketkantoren, winkels, restaurants, cafés en wachtruimtes. Het is ook uitgerust met moderne voorzieningen, zoals informatiepunten, wifi en roltrappen, om het reizen voor passagiers zo comfortabel mogelijk te maken.


Haven Antwerpen

De haven van Antwerpen biedt verschillende interessante bezienswaardigheden en activiteiten voor bezoekers. Hier zijn enkele hoogtepunten:

Havenrondvaarten: Een van de beste manieren om de haven van Antwerpen te verkennen is door middel van een rondvaart. Verschillende bedrijven bieden boottochten aan die je langs de indrukwekkende dokken, containerterminals en scheepswerven voeren. Je krijgt een uniek perspectief op de omvang en bedrijvigheid van de haven.

MAS (Museum aan de Stroom): Het MAS is een opvallend museumgebouw aan de Antwerpse haven. Het museum richt zich op de geschiedenis, cultuur en maritieme betekenis van Antwerpen. Het biedt een panoramisch uitzicht over de stad en de haven vanaf het dakterras. Binnen kun je verschillende tentoonstellingen en kunstwerken verkennen.

Red Star Line Museum: Dit museum vertelt het verhaal van de Red Star Line, een rederij die tussen 1873 en 1934 meer dan twee miljoen passagiers vervoerde van Antwerpen naar Amerika. Het museum neemt je mee op een reis door de geschiedenis van de migratie en laat de ervaringen zien van de mensen die hun leven waagden om een nieuwe start te maken in het buitenland.

Havenpaviljoen: Het Havenpaviljoen is een bezoekerscentrum dat is gewijd aan de haven van Antwerpen. Hier krijg je informatie over de werking van de haven, de goederenstromen en de impact ervan op de economie. Interactieve tentoonstellingen, multimedia-displays en modellen bieden inzicht in de verschillende aspecten van de havenactiviteiten.

Havenhuis: Het Havenhuis is een architectonisch hoogstandje dat dienst doet als het administratieve hoofdkwartier van de haven. Het combineert een historisch, voormalig brandweergebouw met een opvallende glazen structuur erbovenop. Het gebouw is ontworpen door de wereldberoemde architecte Zaha Hadid. Hoewel het niet openbaar toegankelijk is, is het van buitenaf zeker de moeite waard om te bewonderen.


Overige bezienswaardigheden

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal: Deze imposante gotische kathedraal is een van de meest indrukwekkende kerken in België. Het heeft een prachtige architectuur en herbergt een aantal meesterwerken van kunstenaars zoals Rubens.

Het Steen: Dit middeleeuwse kasteel aan de oever van de Schelde is een van de oudste gebouwen in Antwerpen. Het diende oorspronkelijk als fort en gevangenis en herbergt nu het Nationaal Scheepvaartmuseum.

Museum aan de Stroom (MAS): Dit opvallende museumgebouw aan de haven van Antwerpen belicht de cultuur, geschiedenis en maritieme tradities van de stad. Het biedt ook een panoramisch uitzicht over Antwerpen vanaf het dakterras.

Rubenshuis: Het voormalige huis en atelier van de beroemde Vlaamse schilder Peter Paul Rubens is nu een museum. Het toont zijn kunstwerken en geeft inzicht in het leven en werk van deze meester.

Modewijk: Antwerpen heeft een bloeiende modescene en de Modewijk is een must-visit voor modeliefhebbers. Je vindt hier designerboetieks, concept stores en het Modemuseum (MoMu), dat gewijd is aan mode en hedendaagse ontwerpers.

Het Eilandje: Dit voormalige havengebied is nu een trendy wijk met moderne architectuur, gezellige cafés en restaurants. Je vindt er ook het Red Star Line Museum en het MAS.


Activiteiten met kinderen

Het Red Star Line Museum: Dit museum vertelt het verhaal van de miljoenen Europeanen die in de 19e en 20e eeuw via de haven van Antwerpen naar Amerika emigreerden. Het biedt een boeiende en educatieve ervaring voor kinderen om meer te leren over migratiegeschiedenis.

Kinderboerderijen: Antwerpen heeft verschillende kinderboerderijen waar kinderen dichtbij boerderijdieren kunnen komen en meer kunnen leren over het boerenleven. Een voorbeeld is de kinderboerderij in het Rivierenhofpark.

Recreatieparken: Antwerpen heeft verschillende recreatieparken, zoals het Rivierenhof, waar kinderen kunnen genieten van speeltuinen, fietspaden, wandelpaden en open ruimtes om te picknicken en te spelen.

Het Speelgoedmuseum: Het Speelgoedmuseum in Mechelen, vlakbij Antwerpen, is een museum dat de geschiedenis van speelgoed en spelletjes toont. Kinderen kunnen er nostalgisch speelgoed ontdekken en zelfs enkele spellen uitproberen.

Mini-Europa: Mini-Europa, gelegen in Brussel (op korte afstand van Antwerpen), is een themapark met miniatuurversies van bekende Europese gebouwen. Kinderen kunnen een wandeling maken door Europa en de bezienswaardigheden bewonderen.

Musea Antwerpen

Musea Tips

Overzicht musea Antwerpen

Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA): Dit museum is gewijd aan beeldende kunst en heeft een indrukwekkende collectie van Vlaamse meesters, waaronder werken van Rubens, Van Dyck en Jordaens.

Museum aan de Stroom (MAS): Het MAS is een multidisciplinair museum dat de cultuur, geschiedenis en maritieme tradities van Antwerpen belicht. Het biedt een prachtig uitzicht over de stad vanaf het dakterras.

Museum Plantin-Moretus: Dit museum is gevestigd in het voormalige huis en de drukkerij van de familie Plantin-Moretus, en het toont de geschiedenis van de boekdrukkunst met een uitgebreide collectie boeken, manuscripten en drukpersen.

ModeMuseum (MoMu): Het MoMu is gewijd aan mode en presenteert tentoonstellingen die de evolutie van de mode en Belgische ontwerpers belichten.

Rubenshuis: Dit museum is gevestigd in het voormalige huis van de beroemde schilder Peter Paul Rubens en toont zijn kunstwerken, evenals werken van zijn tijdgenoten.

Letterenhuis: Het Letterenhuis is een museum en archief gewijd aan de Vlaamse literatuur, met een focus op de auteurs en kunstenaars die een belangrijke rol hebben gespeeld in de literatuurgeschiedenis van Vlaanderen.

Het Steen: Dit historische gebouw fungeert als maritiem museum en is een van de oudste gebouwen in Antwerpen. Het vertelt het verhaal van de maritieme geschiedenis van de stad.

MAS | Museum aan de Stroom Paviljoen: Dit paviljoen maakt deel uit van het MAS en biedt tijdelijke tentoonstellingen met een focus op diverse culturen en thema’s.



.

Restaurants Antwerpen

Restaurants met vegetarische kaart

Antwerpen heeft een groeiend aanbod van restaurants die vegetarische gerechten serveren. Hier zijn enkele populaire restaurants in Antwerpen waar je kunt genieten van heerlijke vegetarische maaltijden:

De Broers van Julienne: Dit restaurant in het historische centrum van Antwerpen staat bekend om zijn biologische en vegetarische gerechten. Ze serveren een scala aan salades, quiches, soepen en andere gezonde opties.

Lombardia: Een vegetarisch en veganistisch restaurant dat al meer dan 40 jaar bestaat. Ze bieden een breed scala aan gezonde en smaakvolle opties, waaronder burgers, wraps, salades en vers geperste sappen.

Native: Dit restaurant is gespecialiseerd in lokale en seizoensgebonden gerechten met een focus op plantaardige ingrediënten. Ze creëren unieke en verrassende gerechten die zowel vegetariërs als vleeseters aanspreken.

Greenway: Greenway is een bekend vegetarisch restaurant met een uitgebreid menu vol met smakelijke plantaardige gerechten. Ze staan bekend om hun heerlijke veggie burgers, salades en wraps.

Het Pomphuis: Gelegen in een voormalig pomphuis aan de Schelde, biedt dit restaurant een prachtig uitzicht en een gevarieerd menu met ook vegetarische opties. Ze serveren onder andere verse groentegerechten en pasta’s.

Loving Hut: Dit veganistische restaurant in Antwerpen biedt een breed scala aan Aziatische gerechten, zoals noedels, rijstgerechten en curry’s. Ze staan bekend om hun smaakvolle en creatieve menu.

The Jane: Hoewel The Jane geen volledig vegetarisch restaurant is, biedt het wel een vegetarisch menu met verfijnde gerechten. Het restaurant is gevestigd in een voormalige kapel en biedt een unieke culinaire ervaring.

V|edge: Dit veganistische restaurant heeft een uitgebreid menu met smaakvolle plantaardige gerechten, variërend van burgers en curry’s tot tapas en desserts.


Trendy Restaurants Antwerpen

Antwerpen heeft een bruisende culinaire scene met een scala aan trendy restaurants die zowel lokale als internationale gerechten serveren. Deze restaurants combineren vaak innovatieve smaken, stijlvolle inrichting en een levendige sfeer. Hier zijn enkele trendy restaurants in Antwerpen die je kunt verkennen:

The Jane: Gevestigd in een voormalige kapel, staat The Jane bekend om zijn verfijnde keuken en elegante sfeer. Het restaurant, gerund door de bekende Belgische chef-kok Sergio Herman, biedt een menu met creatieve gerechten met een moderne twist.

Graanmarkt 13: Dit trendy restaurant bevindt zich in een prachtig pand en combineert een restaurant, conceptstore en appartementen. Graanmarkt 13 serveert seizoensgebonden gerechten met een focus op gezonde en biologische ingrediënten.

RAS: RAS is een gastronomisch restaurant waar je kunt genieten van moderne, culinaire gerechten. Chef-kok Alex Verhoeven combineert Belgische en internationale smaken om verrassende en smaakvolle creaties te presenteren.

The Butcher’s Son: Dit trendy restaurant biedt een modern en stijlvol interieur met een focus op vleesvrije gerechten. The Butcher’s Son staat bekend om zijn plantaardige burgers, sandwiches en andere smakelijke opties.

Fiskebar: Dit trendy visrestaurant in de hippe wijk Het Zuid serveert heerlijke zeevruchten en visgerechten. Het menu is geïnspireerd door Scandinavische en mediterrane keukens en biedt een ontspannen en informele sfeer.

Umami by Han: Umami by Han is een Aziatisch fusionrestaurant dat bekend staat om zijn moderne en smaakvolle gerechten. Het menu biedt een combinatie van traditionele en eigentijdse Aziatische smaken met een focus op umami, de vijfde smaak.

Pakt: Pakt is een creatieve plek waar verschillende concepten samenkomen, waaronder een restaurant, bar en evenementenruimte. Het restaurant biedt een menu met gerechten bereid met verse en lokale ingrediënten, en heeft een trendy en levendige sfeer.

Bavet: Voor liefhebbers van pasta is Bavet een trendy plek om te bezoeken. Dit hippe restaurant is gespecialiseerd in pastagerechten met een twist. Je kunt hier je eigen pasta samenstellen met verschillende sauzen en toppings.


Luxe restaurants Antwerpen

Antwerpen heeft een aantal luxe restaurants die bekend staan om hun verfijnde keuken, elegante ambiance en uitstekende service. Deze restaurants bieden een luxe culinaire ervaring en zijn ideaal voor speciale gelegenheden of voor diegenen die willen genieten van een verfijnde dinerervaring in Antwerpen.

The Jane: Gevestigd in een voormalige kapel, is The Jane een gastronomisch restaurant dat internationale erkenning heeft gekregen. Het biedt een verfijnde keuken met unieke smaakcombinaties en prachtig gepresenteerde gerechten.

’t Zilte: Gelegen op de bovenste verdieping van het MAS (Museum aan de Stroom), biedt ’t Zilte een panoramisch uitzicht over Antwerpen. Dit tweesterrenrestaurant serveert gastronomische gerechten met aandacht voor lokale ingrediënten en creatieve technieken.

The Gilded Restaurant: Dit luxueuze restaurant bevindt zich in het prachtige Hotel Julien en biedt een intieme en elegante setting. Het menu is geïnspireerd door de Belgische en Franse keuken en wordt gekenmerkt door verfijnde smaken en mooie presentatie.

Dome: Dome is gevestigd in een 16e-eeuws herenhuis en staat bekend om zijn verfijnde Franse keuken. Het restaurant heeft een klassiek interieur en biedt een scala aan seizoensgebonden gerechten met hoogwaardige ingrediënten.

Het Gebaar: Dit Michelin-sterrestaurant is gelegen in de historische wijk Zurenborg en wordt gerund door chef-kok Roger Van Damme, een meester in het creëren van unieke desserts. Het Gebaar biedt een gastronomische ervaring met een innovatieve twist.

Nathan: Nathan is een eigentijds restaurant in het hart van Antwerpen en biedt een stijlvolle ambiance en een menu met hoogwaardige ingrediënten. Het restaurant is bekroond met een Michelin-ster en serveert gerechten die creatief en smaakvol zijn.

Kommilfoo: Dit restaurant is gevestigd in een 17e-eeuws pand en biedt een intieme sfeer en een verfijnde keuken. Het menu combineert klassieke en moderne gerechten met een focus op seizoensgebonden en lokale ingrediënten.

Dome-sur-Mer: Dit luxueuze visrestaurant is de zeevruchtenafdeling van het Dome-restaurant en biedt een breed scala aan verse vis- en schaaldiergerechten. Het heeft een elegante en chique inrichting en staat bekend om zijn uitstekende visbereidingen.

Kindvriendelijke restaurants

Antwerpen heeft verschillende kindvriendelijke restaurants waar gezinnen kunnen genieten van een maaltijd.

De Groote Witte Arend: De Groote Witte Arend is een gezellig restaurant in het historische centrum van Antwerpen. Ze serveren gerechten uit de Belgische keuken, waaronder kindermenu’s met kindvriendelijke opties.

Balls & Glory: Balls & Glory is een restaurant dat bekend staat om zijn gehaktballen, bereid met hoogwaardige ingrediënten. Ze bieden een kindvriendelijk menu met gehaktballen in verschillende smaken, waaronder vegetarische opties.

De Kleine Zavel: De Kleine Zavel is een brasserie met een kindvriendelijke sfeer en een gevarieerd menu. Ze serveren Belgische gerechten, salades, pasta’s en hebben speciale kindermenu’s.

Ellis Gourmet Burger: Ellis Gourmet Burger is een populaire hamburgertent met meerdere vestigingen in Antwerpen. Ze bieden heerlijke hamburgers, ook vegetarische opties, en hebben een kindermenu met aangepaste porties.

Het Pomphuis: Het Pomphuis is een uniek restaurant gevestigd in een voormalig pompstation aan de Schelde. Ze serveren een gevarieerd menu met zowel vlees- als visgerechten en hebben een kindermenu.

Amadeus: Amadeus is een restaurant dat gespecialiseerd is in ribbetjes. Ze hebben een kindvriendelijke sfeer en bieden ook andere gerechten, zoals kip en vegetarische opties.

Balls & Glory Junior: Balls & Glory Junior is een speciale versie van het Balls & Glory-restaurant gericht op kinderen. Ze serveren kleine gehaktballen in verschillende smaken, met bijgerechten en desserts die speciaal zijn afgestemd op kinderen.

Amuseren Antwerpen

Concerten

Antwerpen heeft verschillende concertzalen die een breed scala aan muzikale evenementen en optredens organiseren.

Sportpaleis: Het Sportpaleis is de grootste concertzaal van België en kan tot wel 23.000 toeschouwers huisvesten. Het is een populaire locatie voor grote concerten en evenementen van internationale artiesten.

Lotto Arena: De Lotto Arena is een naburige zaal naast het Sportpaleis en biedt plaats aan ongeveer 8.000 toeschouwers. Het is een veelzijdige locatie die zowel voor concerten als sportevenementen wordt gebruikt.

deSingel: deSingel is een internationaal kunstencentrum dat diverse kunstvormen, waaronder muziek, theater en dans, huisvest. Het heeft een concertzaal met een uitstekende akoestiek en is een plek waar je kunt genieten van klassieke muziek, hedendaagse composities en jazzoptredens.

Trix: Trix is een poppodium en concertzaal in Antwerpen, dat voornamelijk gericht is op alternatieve muziekgenres. Het organiseert concerten van opkomende en gevestigde artiesten in genres zoals rock, indie, elektronisch en hip-hop.

Koningin Elisabethzaal: De Koningin Elisabethzaal is een historische concertzaal in het hart van Antwerpen. Het is onlangs gerenoveerd en biedt een prachtige omgeving voor klassieke concerten, kamermuziekoptredens en andere culturele evenementen.

Roma: De Roma is een gerenoveerde concertzaal in een prachtig oud gebouw dat dateert uit 1928. Het biedt een gevarieerd programma met concerten in verschillende muziekgenres, waaronder jazz, wereldmuziek, rock en meer.

Amuz: Amuz, voluit “Festival van Vlaanderen – Antwerpen”, is gevestigd in een voormalige kerk en is een concertzaal die zich toelegt op oude muziek en barokmuziek. Het biedt een intieme setting voor klassieke muziekconcerten.

Nachtclubs

Antwerpen heeft een bruisend nachtleven met diverse populaire nachtclubs waar je kunt genieten van muziek, dans en entertainment.

Café d’Anvers: Café d’Anvers is een iconische nachtclub in Antwerpen, bekend om zijn elektronische muziek en levendige sfeer. Het is een populaire bestemming voor liefhebbers van techno, house en andere elektronische genres.

Club Vaag: Club Vaag is gevestigd in een voormalig pakhuis en biedt een industriële sfeer met een focus op underground elektronische muziek. Het staat bekend om zijn diverse line-ups en intieme setting.

IKON Antwerp: IKON is een stijlvolle nachtclub in het centrum van Antwerpen, met een mix van commerciële en underground muziekgenres. Het heeft verschillende zalen en biedt een gevarieerd programma met internationale en lokale DJ’s.

Ampere: Ampere is een populaire nachtclub en evenementenruimte in Antwerpen, waar elektronische muziek centraal staat. Het heeft een indrukwekkend geluidssysteem en organiseert regelmatig feesten en optredens.

The Villa Antwerp: The Villa is een trendy nachtclub die gevestigd is in een historisch herenhuis. Het biedt verschillende zalen met diverse muziekstijlen, waaronder house, R&B en urban.

Magic: Magic is een bekende nachtclub in Antwerpen, met een focus op commerciële muziek en populaire hits. Het is een populaire bestemming voor een avondje uit en trekt een divers publiek aan.

Red & Blue: Red & Blue is een iconische LGBTQ+-nachtclub in Antwerpen, die bekend staat om zijn levendige sfeer en diverse muziekstijlen. Het organiseert regelmatig themafeesten en evenementen.


Theaters Antwerpen

Antwerpen heeft verschillende theaters die een divers scala aan podiumkunsten presenteren, waaronder theaterstukken, musicals, dansvoorstellingen en andere liveoptredens.

Bourla Theater: Het Bourla Theater is een van de meest prestigieuze theaters in Antwerpen. Het theatergebouw dateert uit de 19e eeuw en biedt een prachtige setting voor zowel klassieke als hedendaagse theaterproducties.

Antwerpse Stadsschouwburg: De Antwerpse Stadsschouwburg is een historisch theater dat bekend staat om zijn prachtige architectuur en grote variëteit aan podiumkunsten. Het biedt een gevarieerd programma met toneelstukken, opera, ballet en andere voorstellingen.

Theater Elckerlyc: Theater Elckerlyc is een populaire locatie voor zowel theater- als comedyvoorstellingen. Het biedt een intieme setting en een gevarieerd programma met zowel lokale als internationale artiesten.

Hetpaleis: Hetpaleis is een theater speciaal voor kinderen en jongeren. Het biedt een breed scala aan theater- en dansvoorstellingen gericht op jong publiek.

Zuiderpershuis: Het Zuiderpershuis is een gerenoveerd industrieel gebouw dat dienst doet als podiumkunstencentrum. Het organiseert theater-, dans- en muziekvoorstellingen, vaak met een focus op hedendaagse en experimentele kunstvormen.

Monty: Monty is een theater en podiumkunstencentrum dat bekend staat om zijn experimentele en vernieuwende theaterproducties. Het presenteert een mix van jonge talenten en gevestigde artiesten.

De Studio: De Studio is een veelzijdige culturele ruimte waar verschillende vormen van kunst en cultuur samenkomen. Het organiseert regelmatig theaterstukken, dansvoorstellingen, lezingen, concerten en andere evenementen.

Dit zijn enkele van de belangrijkste theaters in Antwerpen, maar er zijn ook kleinere theaters en culturele centra die regelmatig voorstellingen en evenementen organiseren.

Evenementen

Antwerpen organiseert het hele jaar door diverse evenementen en festivals die een breed scala aan interesses en smaken bedienen.

Antwerp Pride: Antwerp Pride is een jaarlijks LGBTQ+-evenement dat plaatsvindt in augustus. Het omvat een kleurrijke parade, feesten, culturele evenementen en activiteiten die gericht zijn op het vieren van diversiteit en gelijkheid.

Antwerp Fashion Weekend: Antwerp Fashion Weekend is een modieus evenement dat de mode-industrie in de stad viert. Het omvat modeshows, tentoonstellingen, winkelervaringen en andere activiteiten gericht op mode en stijl.

Jazz Middelheim: Jazz Middelheim is een prestigieus jazzfestival dat elk jaar in augustus plaatsvindt. Het brengt internationaal bekende jazzartiesten samen voor optredens in het prachtige Park Den Brandt.

Museumnacht Antwerpen: Museumnacht Antwerpen is een jaarlijks evenement waarbij verschillende musea in Antwerpen hun deuren openen voor een nacht vol kunst, muziek, performances en activiteiten.

Antwerpse Havendagen: De Antwerpse Havendagen zijn een grootschalig maritiem evenement dat om de twee jaar plaatsvindt. Het biedt een unieke kans om de haven van Antwerpen te verkennen, met rondleidingen, demonstraties, schepen en spectaculaire shows op het water.

Bollekesfeest: Bollekesfeest is een jaarlijks culinair en cultureel festival dat draait om het beroemde Antwerpse bier “De Koninck”. Het biedt proeverijen van lokale gerechten, live muziek, ambachtelijke markten en andere festiviteiten.

Sinksenfoor: Sinksenfoor is een van de grootste kermissen van België, die plaatsvindt tijdens het Pinksterweekend. Het is een kleurrijk evenement met attracties, spelletjes, foodtrucks en entertainment voor alle leeftijden.

Vervoer Antwerpen



Combinatie

Combineer verschillende vromen van vervoer. Zoals vervoer Schiphol Amsterdam, Rondvaart en openbaar vervoer, openbaar vervoerspas, fietshuur.

Fiets

Fietsen l

Tiqets biedt een combinatie van evrvoer aan. Losse fietshuur, vervoercombinatie trein vanaf Schiphol, Openbaar vervoerkaar Amsterdam, combinatie met rondvaart grachten, …

Auto

Parkeren

In Antwerpen zijn er verschillende parkeermogelijkheden, zowel op straat als in parkeergarages. Hier zijn enkele belangrijke punten om te weten over parkeren in Antwerpen:

Parkeerzones: De stad Antwerpen is verdeeld in verschillende parkeerzones, elk met hun eigen tarieven en regels. De zones worden aangeduid met kleuren (bijv. Rood, geel, groen) en de tarieven verschillen per zone en tijdstip.

Parkeermeters: In de meeste parkeerzones moet je betalen bij een parkeermeter. Deze meters accepteren munten, bankkaarten en soms ook mobiele betalingen. Volg de instructies op de parkeermeter en vergeet niet je parkeerticket duidelijk zichtbaar in je voertuig te plaatsen.

Parkeerduur: Elke parkeerzone heeft een maximale parkeerduur, die kan variëren van enkele uren tot een hele dag. Zorg ervoor dat je de maximale parkeertijd respecteert om boetes te voorkomen.

Parkeergarages: Antwerpen heeft verschillende parkeergarages verspreid over de stad. Deze garages bieden vaak langere parkeermogelijkheden en kunnen handig zijn als je langer wilt parkeren. Houd er rekening mee dat de tarieven voor parkeergarages doorgaans hoger zijn dan op straat.

Park & Ride (P+R): Als je van buiten de stad komt, kun je overwegen om gebruik te maken van de P+R-faciliteiten aan de rand van Antwerpen. Je kunt je auto parkeren op een P+R-locatie en vervolgens gebruikmaken van het openbaar vervoer om naar het centrum te reizen. Deze P+R-locaties bieden vaak goedkopere parkeertarieven en handige verbindingen naar het stadscentrum.

Wil je langere tijd parkeren in Antwerpen, dan kan je dat gratis doen op een park-and-ride (P+R) aan de rand van de stad. Aan de P+R stap je over op tram, bus of fiets voor een snelle aansluiting naar het stadscentrum.

Trein

Antwerpen-Centraal: Dit is het belangrijkste treinstation in Antwerpen en een van de mooiste treinstations ter wereld. Het bevindt zich in het hart van de stad en fungeert als een belangrijk knooppunt voor zowel nationale als internationale treinverbindingen.

Antwerpen-Berchem: Dit station ligt iets ten zuiden van het centrum van Antwerpen en is een belangrijk station voor zowel nationale als internationale treinverbindingen. Het bedient ook als overstapstation voor andere vormen van openbaar vervoer, zoals trams en bussen.

Antwerpen-Zuid: Dit station, gelegen ten zuiden van het stadscentrum, is voornamelijk gericht op nationale treinverbindingen. Het is ook handig voor reizigers die naar de zuidelijke wijken van Antwerpen willen gaan.

Antwerpen-Luchtbal: Dit station ligt in het noorden van Antwerpen en bedient voornamelijk de woonwijk Luchtbal. Het is een belangrijk station voor forenzen die naar het noorden van Antwerpen reizen.

Antwerpen-Dam: Dit station bevindt zich in het noordelijke deel van Antwerpen en bedient de woonwijk Dam. Het is vooral handig voor de lokale bevolking die gebruikmaakt van het treinvervoer.


Pre-Metro

Afbeelding van Kilian Schloemp via Pixabay

De benaming premetro komt doordat de oorspronkelijke bedoeling was om de tramtunnels later om te bouwen voor een metro. Echter is er tijdens de bouw in 1974 al besloten dat dit niet meer ging gebeuren. De stations die later bijgebouwd zijn hebben hierdoor een te korte perronlengte om er een metro te laten stoppen.

Het is dus een tram netwerk. De Antwerpse premetro is een netwerk van tramtunnels, gebruikt door de lijnen 2,3,5,6,8,9.10 en 15 van de Antwerpse tram.

Het premetronetwerk bestaat uit verschillende tramtunnels die op elkaar aansluiten, en wordt doorgaans opgedeeld in twee van elkaar te onderscheiden delen, telkens bestaande uit een aantal takken:

Een eerste as met 3 takken:

  • Westelijke tak onder het oude centrum naar Linkeroever (lijnen 3,5,9,15)
  • Noordelijke tak richting Sportpaleis (lijnen 2,3,5,6)
  • Zuidelijke tak naast de spoorweg naar station Antwerpen-Berchem (lijnen 2,6,9,15)

Een tweede as met 2 takken:

  • Oostelijke tak onder de Turnhoutsebaan richting Deurne. Deze tunnel staat bekend als de Reuzenpijp (lijnen 8,10)
  • Noordelijke tak onder de Kerkstraat-Pothoekstraat richting Sportpaleis. Deze is nog niet in gebruik genomen.

Tram en Bus

Plan je reis met

De Antwerpse tram vormt de ruggengraat van het openbaar vervoer in de stad Antwerpen. Het tramnetwerk is 75 kilometer lang en omvat veertien tramlijnen in zeven van de negen districten en zeven aangrenzende gemeenten van de stad Antwerpen. Daarmee vormt het het tweede grootste tramnetwerk van België, na dat van Brussel. Trams rijden al sinds 1873 ononderbroken in de stad, en sinds 1991 wordt het net geëxploiteerd door de Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn.

Alle lokale informatie over De Lijn in Antwerpen die vind je hier. Bijv. welke lijnen er rijden en details over omleidingen of grote werven en projecten. 

Tip: koop je tram- of busbiljet in een voorverkooppunt (krantenwinkel, supermarkt en de automaten aan de verschillende haltes) of via De Lijn app,  dat is goedkoper.

Met een individueel ticket kan je 60 minuten reizen en onbeperkt overstappen. Blijf je op dezelfde lijn en duurt de rit langer dan 60 minuten dan mag je de rit uitrijden. Stap je nadien over naar een andere tram of bus, dan koop je een nieuw biljet of zend je een nieuwe SMS.

Je kan ook een Antwerp City Pass  kopen, die is inclusief gebruik van het openbaar vervoer tijdens de geldigheidsperiode van de kaart.
 


Antwerpen heeft een uitgebreid tramnetwerk dat een belangrijk onderdeel vormt van het openbaar vervoerssysteem van de stad. De trams worden beheerd door De Lijn, de openbaarvervoersmaatschappij van Vlaanderen. Hier zijn enkele belangrijke punten om te weten over de tram in Antwerpen:

Tramlijnen: Antwerpen heeft verschillende tramlijnen die de stad doorkruisen en verschillende wijken en buurten met elkaar verbinden. De tramlijnen worden aangeduid met nummers en hebben haltes verspreid over de stad.

Tarieven en tickets: Voor het gebruik van de tram in Antwerpen heb je een geldig ticket nodig. Tickets kunnen worden gekocht bij de ticketautomaten op de tramhaltes of via de De Lijn-app. Er zijn verschillende ticketopties beschikbaar, waaronder enkele ritten, dagpassen en meerdagenpassen. Zorg ervoor dat je je ticket valideert zodra je in de tram stapt.

Dienstregeling: De trams in Antwerpen rijden over het algemeen van ongeveer 6.00 uur ’s ochtends tot middernacht. De frequentie van de trams varieert afhankelijk van de lijn en het tijdstip van de dag. Tijdens de spitsuren rijden de trams vaker, met kortere intervallen tussen de trams.

Aansluitingen: De tramhaltes in Antwerpen bieden vaak aansluitingen op andere vormen van openbaar vervoer, zoals metro’s en bussen. Dit maakt het gemakkelijk om over te stappen en je reis voort te zetten naar andere delen van de stad.

Toegankelijkheid: De meeste trams in Antwerpen zijn toegankelijk voor mensen met beperkte mobiliteit. Ze hebben lage instapniveaus en zijn voorzien van speciale zones voor rolstoelgebruikers en plaatsen voor kinderwagens.