Tanzania ligt in Oost-Afrika, ingeklemd tussen de Indische Oceaan en buurlanden als Kenia, Mozambique, Congo, Malawi en Rwanda. Het land heeft 56 miljoen inwoners behorend tot meer dan 120 verschillende stammen. Dar Es Salaam, ligt aan de kust en is de grootste stad met 2,6 miljoen inwoners. De officiële hoofdstad van Tanzania is het veel kleinere Dodoma, meer centraal gelegen in het land.

In Tanzania leven ruim 120 verschillende stammen en alles bij elkaar worden er meer dan 100 talen gesproken. De grootste stammen zijn de Sukuma-, Nyamwezi-, Haya-, Nyakyusa- en Chaggastam met elk meer dan een miljoen leden. Toch is er niet een stam die overheerst in Tanzania, wat bijdraagt aan het stabiele politieke klimaat in het land.

Hoogtepunten Tanzania

Afbeelding van Ben Harris via Pixabay

Tanzania is een land in Oost-Afrika, bekend om zijn uitgestrekte wildreservaten, prachtige landschappen en rijke culturele erfgoed.

Een paar tips

Enkele highlights

Serengeti National Park: Dit park is een van de beroemdste wildreservaten ter wereld, bekend om zijn jaarlijkse wildebeestmigratie en overvloed aan leeuwen, luipaarden, olifanten en andere Afrikaanse dieren in het wild.

Mount Kilimanjaro: Dit is de hoogste berg in Afrika en een van de Seven Summits van de wereld. Het trekt trekkers en klimmers van over de hele wereld die de berg willen beklimmen.

Zanzibar: Dit is een eilandengroep voor de kust van Tanzania die bekend staat om zijn prachtige stranden, turquoise wateren en rijke culturele geschiedenis.

Ngorongoro Conservation Area: Dit is een UNESCO-werelderfgoed dat de grootste intacte vulkanische caldera ter wereld herbergt en een uniek ecosysteem dat leeuwen, olifanten en bedreigde zwarte neushoorns omvat.

Meer Victoria: Dit is het grootste meer in Afrika en het op één na grootste zoetwatermeer ter wereld. Het is een belangrijke bron van levensonderhoud voor de mensen die rond de oevers wonen.

Stone Town: Dit is het historische centrum van Zanzibar-stad en een UNESCO-werelderfgoed. Het staat bekend om zijn smalle straatjes, oude gebouwen en rijke culturele erfgoed.

Selous Game Reserve: Dit is het grootste wildreservaat in Afrika en een UNESCO-werelderfgoed. Het is de thuisbasis van een grote verscheidenheid aan wilde dieren, waaronder olifanten, leeuwen en giraffen.

Tarangire National Park: Dit park staat bekend om zijn grote kuddes olifanten en baobabbomen, die een prachtig landschap creëren.

Mahale Mountains National Park: Dit is een afgelegen park gelegen aan de oevers van het Tanganyikameer. Het staat bekend om zijn chimpansee-populatie en prachtige berglandschap.

Dar es Salaam: Dit is de grootste stad en commerciële hoofdstad van Tanzania. Het is een bruisende metropool die de thuisbasis is van een diverse mix van culturen en religies.

Reisorganisaties

Djoser

Of je nu ver weg op reis wil of liever dichtbij, bij Djoser zit je altijd goed. Met de groepsrondreizen combineer je individuele vrijheid met het gemak van een goed geregeld vervoer en verblijf. Djoser is actief in alle werelddelen.

333 Travel

tanzania reizen

333Travel is al meer dan 16 jaar specialist in verre reizen op maat. De ervaren reisspecialisten vertalen ieders wensenlijst naar een unieke rondreis, met de accommodaties en excursies die het beste aansluiten qua voorkeur en budget. Zo brengt 333Travel reizigers op avontuurlijke verre bestemmingen waar zij volop kunnen genieten.

Excursies Tanzania

Praktische tips Tanzania

Visum

Visumvereisten: De meeste reizigers hebben een visum nodig om Tanzania te bezoeken. Je kunt een visum aanvragen bij de Tanzaniaanse ambassade of consulaat in jouw land. Je kunt ook een e-visum aanvragen via de officiële Tanzaniaanse immigratiewebsite. Het e-visum is over het algemeen de snelste en gemakkelijkste optie. Controleer de meest recente visumvereisten, omdat deze kunnen veranderen.

Duur van de visumaanvraag: De verwerkingstijd van het visum kan variëren, afhankelijk van de methode die je kiest. Over het algemeen duurt het proces enkele dagen tot enkele weken. Het is raadzaam om het visum ruim van tevoren aan te vragen om mogelijke vertragingen te voorkomen.

Kosten Visum: De kosten van een visum voor Tanzania kunnen variëren, afhankelijk van het type visum en de nationaliteit van de aanvrager. Hier zijn enkele veelvoorkomende kosten:

  1. Een toeristenvisum voor een enkele binnenkomst kost meestal tussen de $50 en $100, afhankelijk van je nationaliteit.
  2. Een toeristenvisum voor meerdere binnenkomsten kan variëren van $100 tot $200.
  3. Voor zakelijke visa en andere soorten visa kunnen de kosten verschillen.

Documenten

Bij de aanvraag heb je het volgende nodig:

  • pasfoto Max 300kb
  • kopie paspoort max 300kb
  • facuur reisorganisatie

Er worden divrse gegevens gevraagd als waar je Tanzania binnenkomt, op welke dag en hoelang je verblijft.

 Heeft u vragen over uw visumaanvraag via deze website, neem dan contact op met
 visatanzania@immigration.go.tz.


Reisseizoen

Beste reisseizoen: Het beste seizoen om Tanzania te bezoeken is tijdens de droge periode, van juni tot oktober. Dit is het hoogseizoen omdat het weer gunstig is voor wildlife-safari’s. De temperaturen zijn mild en er is minder kans op regenval. Houd er echter rekening mee dat dit ook het drukste seizoen is, dus het is raadzaam om accommodaties en safari’s ruim van tevoren te boeken.

Vaccinaties

Afbeelding van Liz Masoner via Pixabay

Voor reizen naar Tanzania worden verschillende vaccinaties aanbevolen. De belangrijkste zijn:

  • Gele koorts: Een gele koorts-vaccinatie is verplicht voor reizigers die uit een gele koorts-gevoelig gebied komen. Zorg ervoor dat je een internationaal certificaat van vaccinatie tegen gele koorts hebt.
  • DTP (difterie, tetanus en polio): Het wordt aanbevolen om ervoor te zorgen dat je DTP-vaccinatie up-to-date is voordat je naar Tanzania reist.
  • Hepatitis A en B: Hoewel niet verplicht, wordt het sterk aanbevolen om je te laten vaccineren tegen hepatitis A en B voor je reis.
  • Malaria: Tanzania is een malariagebied, dus het is belangrijk om malariapreventie te nemen, zoals het gebruik van anti-malariamedicatie en het nemen van muggenwerende maatregelen.

Raadpleeg een medisch professional of een reiskliniek voor de meest recente en gedetailleerde vaccinatieadviezen op basis van jouw persoonlijke situatie.

Liever niet

Gebieden om te vermijden: Over het algemeen is Tanzania een veilige bestemming voor toeristen, maar er zijn enkele gebieden waar voorzichtigheid geboden is. Het wordt afgeraden om de grensgebieden met Burundi en de Democratische Republiek Congo te bezoeken vanwege mogelijke veiligheidsproblemen. Ook moet je waakzaam zijn in de grote steden, vooral ’s nachts, en de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen treffen zoals het vermijden van afgelegen en onbekende gebieden.

Geldzaken

In Tanzania betaal je met Tanzaniaanse shilling. Tevens kun je op veel plekken ook met de Amerikaanse dollar betalen. Bekijk de actuele koers op oanda.com. Het is niet toegestaan de shilling in te voeren.

Pinnen: is mogelijk in Arusha, Karatu, Dar es Salaam en Zanzibar
Contanten: euro’s of Amerikaanse dollars (onbeschadigde biljetten van na het jaar 2000) in kleine coupures kun je ter plaatse op verschillende plekken omwisselen naar de shilling
Creditcards: worden op enkele plaatsen geaccepteerd

Klimaat Tanzania

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Tanzania heeft een gevarieerd klimaat als gevolg van de grootte en geografische diversiteit van het land. Over het algemeen kunnen vier belangrijke klimaatgebieden worden onderscheiden in Tanzania: tropisch, gematigd, berg- en kustklimaat.

In de meeste delen van Tanzania heerst een tropisch klimaat. Het klimaat is warm en vochtig, met hoge temperaturen gedurende het hele jaar. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 25-30 graden Celsius. Het regenseizoen valt meestal tussen maart en mei, met zware stortbuien die vaak gepaard gaan met onweer. Er is ook een kort regenseizoen in november en december.

In de hoger gelegen gebieden, zoals de Kilimanjaro en de zuidelijke hooglanden, heerst een gematigd klimaat. Hier zijn de temperaturen koeler, vooral ’s nachts, en de regenval is over het algemeen gelijkmatiger verdeeld over het jaar.

Op de bergtoppen van de Kilimanjaro en de bergen in het noordoosten van Tanzania, zoals de Usambara en de Pare Mountains, heerst een bergklimaat. Hier zijn de temperaturen aanzienlijk lager en kunnen vorst en zelfs sneeuw voorkomen.

Langs de kust van Tanzania, met name in steden zoals Dar es Salaam en Zanzibar, heerst een kustklimaat. Het is hier over het algemeen warm en vochtig, met hoge temperaturen en hoge luchtvochtigheid. Regenval kan het hele jaar door voorkomen, maar er is een duidelijk droger seizoen van juni tot oktober.

Een overzicht van de gemiddelde temperatuur in Serengeti

Vliegvelden Tanzania

Afbeelding van Tobias Rehbein via Pixabay

Op welke luchthavens kan ik landen? Voor een safari in Noord-Tanzania of het beklimmen van de Kilimanjaro vlieg je op Kilimanjaro Airport, nabij Arusha. Voor een safari in Zuid-Tanzania of een verblijf aan de oostkust vlieg je op Dar es Salaam. Ook Zanzibar heeft haar eigen internationale luchthaven bij Stone Town.

Kilimanjaro National Airport [JRO]

Het Kilimanjaro International Airport (JRO) is het belangrijkste vliegveld dat de toegangspoort vormt tot de Kilimanjaro-regio in Tanzania. Hier zijn enkele belangrijke details over het vliegveld:

Locatie: Het Kilimanjaro International Airport ligt ongeveer 40 kilometer ten oosten van de stad Arusha, in de buurt van de Kilimanjaro-berg. Het is gunstig gelegen voor reizigers die van plan zijn de Kilimanjaro te beklimmen of de nabijgelegen nationale parken te bezoeken, zoals de Serengeti en de Ngorongoro-krater.

Vluchten: Het vliegveld biedt zowel binnenlandse als internationale vluchten. Verschillende luchtvaartmaatschappijen bieden rechtstreekse vluchten vanuit Europese steden, zoals Amsterdam en Frankfurt, evenals verbindingen vanuit andere Afrikaanse landen en enkele bestemmingen in het Midden-Oosten.

Faciliteiten: Kilimanjaro International Airport heeft moderne faciliteiten om reizigers te verwelkomen, waaronder restaurants, winkels, geldwisselkantoren, autoverhuur en toeristische informatiebalies. Er zijn ook faciliteiten voor immigratie- en douaneafhandeling.

Transport: Vanaf het vliegveld zijn er verschillende transportmogelijkheden beschikbaar om naar nabijgelegen steden en toeristische bestemmingen te reizen. Dit omvat gedeelde pendeldiensten, taxi’s en autoverhuur. Veel reisorganisaties bieden ook transfers van en naar het vliegveld als onderdeel van hun pakketten.

Het Kilimanjaro International Airport is het belangrijkste toegangspunt voor reizigers die de Kilimanjaro-regio en de omliggende nationale parken willen verkennen. Het biedt gemak en connectiviteit voor zowel binnenlandse als internationale reizigers die dit prachtige deel van Tanzania willen ontdekken.

Dar Es Salaam [DAR]

Dar es Salaam International Airport, ook bekend als Julius Nyerere International Airport (DAR), is het belangrijkste vliegveld in Dar es Salaam, de grootste stad van Tanzania. Hier zijn enkele belangrijke details over het vliegveld:

Locatie: Het vliegveld ligt ongeveer 12 kilometer ten zuidwesten van het stadscentrum van Dar es Salaam, langs de kust van de Indische Oceaan. Het is gunstig gelegen voor zowel binnenlandse als internationale reizigers.

Vluchten: Julius Nyerere International Airport is het drukste vliegveld van Tanzania en biedt zowel binnenlandse als internationale vluchten. Verschillende luchtvaartmaatschappijen bieden rechtstreekse vluchten naar Dar es Salaam vanuit verschillende bestemmingen over de hele wereld.

Faciliteiten: Het vliegveld beschikt over moderne faciliteiten om aan de behoeften van reizigers te voldoen. Er zijn restaurants, cafés, duty-free winkels, geldwisselkantoren, autoverhuur en toeristische informatiebalies beschikbaar. Het vliegveld heeft ook faciliteiten voor immigratie- en douaneafhandeling.

Transport: Vanaf het vliegveld zijn er verschillende transportmogelijkheden om naar het stadscentrum of andere bestemmingen te reizen. Dit omvat taxi’s, pendeldiensten en lokale bussen. Veel hotels bieden ook luchthaventransfers voor hun gasten.

Dar es Salaam International Airport is een belangrijk knooppunt voor binnenlandse en internationale reizen in Tanzania. Het is de belangrijkste toegangspoort voor reizigers die Dar es Salaam bezoeken, evenals de nabijgelegen toeristische bestemmingen zoals Zanzibar, de Selous Game Reserve en de Kilimanjaro-regio. Het biedt een scala aan faciliteiten en transportopties om het reizen zo comfortabel mogelijk te maken.

Zanzibar Airport [ZNZ]

Zanzibar International Airport, ook bekend als Abeid Amani Karume International Airport (ZNZ), is het belangrijkste vliegveld op het eiland Zanzibar, Tanzania. Hier zijn enkele belangrijke details over het vliegveld:

Locatie: Zanzibar International Airport bevindt zich in het zuiden van het eiland, ongeveer 5 kilometer ten zuidoosten van de stad Stone Town, de historische hoofdstad van Zanzibar.

Vluchten: Het vliegveld biedt zowel binnenlandse als internationale vluchten. Er zijn directe vluchten vanuit verschillende Afrikaanse bestemmingen, evenals verbindingen vanuit enkele Europese steden, zoals Amsterdam en Istanbul.

Faciliteiten: Het vliegveld heeft moderne faciliteiten om reizigers te ontvangen. Er zijn restaurants, winkels, geldwisselkantoren, autoverhuur en toeristische informatiebalies beschikbaar. Het vliegveld heeft ook faciliteiten voor immigratie- en douaneafhandeling.

Transport: Vanaf het vliegveld zijn er verschillende transportmogelijkheden om naar Stone Town of andere delen van het eiland te reizen. Taxi’s en pendeldiensten zijn beschikbaar, en sommige hotels bieden luchthaventransfers aan voor hun gasten.

Zanzibar International Airport is de belangrijkste toegangspoort voor reizigers die Zanzibar bezoeken. Het is gunstig gelegen en biedt gemakkelijke toegang tot de prachtige stranden, historische bezienswaardigheden en andere attracties van het eiland. Het vliegveld is goed uitgerust om aan de behoeften van reizigers te voldoen en zorgt voor een comfortabele aankomst en vertrekervaring.

Dar Es Salaam

Dar es Salaam is de grootste stad en voormalige hoofdstad van Tanzania. Het is een bruisende havenstad gelegen aan de kust van de Indische Oceaan. Hier zijn enkele kenmerken en hoogtepunten van Dar es Salaam:

Stadscentrum: Het stadscentrum van Dar es Salaam heeft een mix van koloniale architectuur en moderne hoogbouw. Hier vind je een levendige sfeer met drukke markten, winkels, restaurants en culturele bezienswaardigheden.

Haven: De haven van Dar es Salaam is de belangrijkste haven van Tanzania en fungeert als een belangrijk handelsknooppunt voor de regio. Het is een drukke en levendige plek waar je schepen, vissersboten en activiteit kunt zien.

Beaches: Hoewel Dar es Salaam vooral bekend staat om zijn haven en zakenleven, zijn er ook enkele mooie stranden in de buurt waar je kunt ontspannen en genieten van de zon. Populaire stranden zijn onder andere Coco Beach en Kunduchi Beach.

Nationale musea: De stad herbergt verschillende musea die inzicht bieden in de geschiedenis en cultuur van Tanzania. Het Nationaal Museum, het Village Museum en het Tanzania Railway Museum zijn enkele van de belangrijkste musea om te bezoeken.

Eetgelegenheden: Dar es Salaam heeft een levendige culinaire scene, met een breed scala aan restaurants en eetgelegenheden. Je kunt genieten van heerlijke lokale gerechten, zoals Swahili-gerechten en zeevruchten, evenals internationale keukens.

Dagtrips en excursies: Vanuit Dar es Salaam kun je verschillende dagtrips en excursies maken. Populaire bestemmingen zijn onder andere het nabijgelegen eiland Zanzibar, het Selous Game Reserve, Bagamoyo met zijn historische betekenis, en Mikumi National Park.

Dar es Salaam biedt een mix van cultuur, geschiedenis, zaken en stranden. Het is een bruisende stad waar je kunt genieten van de lokale sfeer, de lokale keuken kunt proeven en de schoonheid van de nabijgelegen attracties kunt ontdekken.

Excursies Dar Es Salaam

Activiteiten en Avonturen

Image by Jolande from Pixabay

Safari’s: Ga op een spannende safari-ervaring en maak kennis met de “Big Five” en andere exotische dieren in hun natuurlijke omgeving.

Cultuur en Geschiedenis: Ontdek het rijke culturele erfgoed van Tanzania door een bezoek te brengen aan lokale dorpen, markten en historische locaties zoals Stone Town.

Duiken en Snorkelen: Verken de kleurrijke onderwaterwereld van Zanzibar en duik in de betoverende koraalriffen vol met tropische vissen.

Bergbeklimmen: Waag je aan de uitdaging van het beklimmen van de Kilimanjaro en geniet van het gevoel van triomf als je de top bereikt.

Kruiden Tours: Maak een tour door de “Kruideneilanden” van Zanzibar en leer over de productie van specerijen zoals kruidnagel, nootmuskaat en kaneel.

Strandvakanties Tanzania

Image by Great2Travel from Pixabay

Strandvakanties Tanzania heeft een aantal prachtige stranden waar u kunt ontspannen en genieten van de zon en het zand. Zanzibar biedt witte zandstranden, turquoise wateren en spectaculaire zonsondergangen. Het nabijgelegen eiland Pemba is minder bekend, maar biedt dezelfde prachtige stranden en rustige sfeer. Er zijn ook stranden langs de kust van Tanzania, zoals Kunduchi Beach en Mbudya Island.

Welkom bij uw droomstrandvakantie in Tanzania! Met zijn uitgestrekte kustlijn en betoverende eilanden biedt Tanzania enkele van de meest adembenemende strandbestemmingen ter wereld. Hier is een overzicht van enkele stranden die u niet mag missen:

Zanzibar: Zanzibar staat bekend om zijn paradijselijke stranden met wit zand en turquoise wateren. Bezoek het populaire Nungwi Beach, waar u kunt ontspannen op de zachte zandstranden en genieten van de vele watersportactiviteiten. Voor een rustigere sfeer kunt u naar het prachtige Matemwe Beach of Kendwa Beach gaan. Vergeet niet te genieten van de betoverende zonsondergangen die Zanzibar te bieden heeft.

Pemba Island: Pemba Island, gelegen ten noorden van Zanzibar, is een ongerept paradijs dat perfect is voor een ontspannen strandvakantie. Hier vindt u afgelegen stranden omgeven door weelderige vegetatie en kristalhelder water. Mis het prachtige Emerald Bay niet, een afgelegen baai met ongerepte stranden en uitstekende snorkelmogelijkheden.

Mafia Island: Mafia Island is een idyllische bestemming die bekend staat om zijn ongerepte stranden en ongerepte koraalriffen. Geniet van de rustige sfeer terwijl u ontspant op de witte zandstranden en het prachtige turquoise water. Duik- en snorkelliefhebbers zullen hier dol op zijn, want Mafia Island biedt een overvloed aan kleurrijke koraaltuinen en een divers onderwaterleven.

Kilwa District: Het Kilwa District, gelegen aan de kust van Zuid-Tanzania, is een verborgen juweeltje voor strandliefhebbers. Het biedt afgelegen stranden waar u kunt genieten van rust en privacy. Kilwa Masoko en Kilwa Kisiwani zijn twee pittoreske locaties waar u kunt ontspannen op het strand en de rijke geschiedenis en architectuur van de regio kunt verkennen.

Pangani: Pangani, een schilderachtig stadje aan de noordelijke kust van Tanzania, biedt prachtige stranden en een vleugje geschiedenis. Hier kunt u ontspannen op de rustige stranden, genieten van boottochten op de Pangani-rivier en de historische Arabische architectuur van de stad verkennen.

Of u nu op zoek bent naar avontuurlijke watersportactiviteiten, ontspanning op afgelegen stranden of de schoonheid van de onderwaterwereld wilt ontdekken, Tanzania heeft het allemaal voor uw ideale strandvakantie. Kom naar Tanzania en laat u betoveren door de prachtige stranden en het kristalheldere water.