Je moet absoluut Estland overwegen als bestemming vanwege zijn unieke mix van natuurlijke schoonheid, rijke geschiedenis en moderne cultuur. Dit Baltische land biedt adembenemende landschappen, van weelderige bossen en ongerepte eilanden tot betoverende middeleeuwse steden zoals Tallinn, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Estland staat bekend om zijn digitale infrastructuur en e-government, wat reizen en communicatie uiterst gemakkelijk maakt. Daarnaast kunnen toeristen genieten van de gastvrije bevolking, heerlijke lokale gerechten en de kans om te leren over de rijke geschiedenis van Estland, inclusief de periode onder Sovjetbezetting. Kortom, Estland biedt een boeiende en gevarieerde reiservaring voor iedereen, met een perfecte balans tussen traditie en innovatie.

Estland is overwegend vlak met uitgestrekte merengebieden, ontelbare rivieren en beken, moerassen en uitgebreide wouden. In het oosten liggen druppelvormige heuvels (150 tot 300 meter) die tijdens de ijstijd zijn gevormd. Uit die tijd stammen ook de grote zwerfkeien. De hoogste berg van de Baltische Staten ligt in het zuidoosten van Estland, Suur Munamagi, met een hoogte van 318 meter. Voor de kust van Estland liggen ongeveer 1500 eilanden, deze eilanden maken ongeveer tien procent van het Estse grondgebied uit. De kust van Estland bestaat uit zand- en kiezelstranden en hier en daar kliffen van zo’n 50-75 meter hoogte.

Hoogtepunten Estland

Image by Ulrich B. from Pixabay

Een paar tips


Estland heeft een breed scala aan toeristische bestemmingen om te verkennen.

Tallinn: De hoofdstad van Estland, Tallinn, staat bekend om zijn prachtig bewaard gebleven middeleeuwse oude stad, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Hier kun je dwalen door geplaveide straatjes, middeleeuwse kerken bezoeken en genieten van gezellige cafés en restaurants.

Tartu: Als de op een na grootste stad van Estland, heeft Tartu een bruisende sfeer dankzij de aanwezigheid van de universiteit. De stad herbergt ook het nationale museum van Estland en biedt inzicht in de rijke geschiedenis en cultuur van het land.

Natuurparken: Estland is gezegend met een overvloed aan prachtige natuurparken en nationale parken. Lahemaa National Park, Soomaa National Park, en Vilsandi National Park zijn slechts enkele voorbeelden, en ze bieden uitstekende mogelijkheden voor wandelen, fietsen, en wildlife spotten.

Lahemaa Nationaal Park 

Het Nationaal Park Lahemaa ligt vlakbij Tallinn, iets meer oostwaarts, richting Rusland. Het is het grootste natuurpark van Estland. Kenmerkend voor dit park zijn de ruwe kusten met hun baaien en schiereilanden. Het binnenland van Estland is dichtbebost, slechts doorkruist door kleine riviertjes met her en der een waterval of meer.

Eilanden: Estland heeft een aantal prachtige eilanden aan de westkust, zoals Saaremaa en Hiiumaa. Deze eilanden zijn perfect voor ontspanning, met mooie stranden, oude vuurtorens en schilderachtige dorpjes.

Saarema

Het eiland Saarema is grotendeels bedekt met bossen, met hier en daar afgelegen houten boerderijen. Uiteraard is het lekker toeven aan de grillige kust. Een opvallende attractie is het kratermeer van Kaali, dat een dwarsdoorsnee van 110 meter heeft en ontstaan is door een meteorietinslag. Het is de best bereikbare meteorietkrater in Europa. Befaamd zijn de 5 houten windmolens van Angla. De molen wordt nog steeds beschouwd als hét symbool van Saaremaa. Kuressaare is de hoofdstad van Saarema, dat gedomineerd wordt door een 14e eeuws middeleeuws kasteel. Het is het enige volledig bewaard gebleven middeleeuwse kasteel in het Baltische gebied.

Kasteel van Kuressaare: Het kasteel van Kuressaare, gelegen op het eiland Saaremaa, is een indrukwekkend middeleeuws kasteel dat nu dient als museum. Het biedt inzicht in de geschiedenis van het eiland en biedt een prachtig uitzicht vanaf de torens.

Parnu: Deze populaire badplaats aan de westkust staat bekend om zijn kuuroorden, zandstranden en levendige zomerse evenementen. In Parnu kan je de Rode Toren kunt bezoeken. Dit deel van de oude stadsmuur was geliefd bij de Russische tsaren. Bovendien is dit stadje al sinds 1838 een kuuroord. Het centrum van Pärnu telt vele houten huizen met schitterend bewerkte daklijsten, balustrades, veranda’s en torentjes in gezellige pasteltinten.

Setomaa: Dit is een uniek gebied in het zuidoosten van Estland, bewoond door de Seto-bevolking, met hun eigen taal, tradities en gewoonten. Hier kun je de kleurrijke klederdracht bewonderen en genieten van traditionele gerechten.

Estonian Open Air Museum: Gelegen net buiten Tallinn, biedt dit museum een blik op het traditionele Estland met historische gebouwen en tentoonstellingen over het boerenleven door de eeuwen heen.

Kumu Art Museum: In Tallinn, dit museum herbergt een indrukwekkende collectie van Estse kunst, variërend van historische stukken tot moderne werken.

Sovjetgeschiedenis: Voor geschiedenisliefhebbers zijn er diverse musea en bezienswaardigheden die de periode van de Sovjetbezetting in Estland belichten, zoals het Museum van de Bezetting in Tallinn.

Estland biedt dus een gevarieerd scala aan toeristische bestemmingen, van historische steden tot prachtige natuurlijke plekken, waardoor het een boeiende bestemming is voor allerlei reizigers.

Reisorganisaties Estland

Djoser

Of je nu ver weg op reis wil of liever dichtbij, bij Djoser zit je altijd goed. Met de groepsrondreizen combineer je individuele vrijheid met het gemak van een goed geregeld vervoer en verblijf. Djoser heeft diverse reizen richting Estland. Ook combinaties met andere Baltische staten Letland, Litouwen en Finland. Een bijzonder reis is een fietsreis door Litouwen, Letland en Estland.

TUI

TUI heeft een ruim aanbod aan vakanties en zelfs eigen vluchten. Voor vakantie in Estland bieden ze een heel interessante rondreis door de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen. Vanaf Vilnius Litouwen via Riga naar Tallinn. Maar niet alleen steden. Op de route kom je door schitterende natuurgebieden. Uitgebreide info op de site ook over diverse Cruise-vakanties.

TUI Estland

Excursies Estland

Praktische tips Estland

Documenten

Voor toeristen uit Europese Unie volstaat een geldig paspoort. Uw paspoort of identiteitskaart moet na terugkomst uit Estland ten minste 3 maanden geldig zijn. Nederlanders en Belgen hebben geen visum nodig, mits u niet langer dan 90 dagen in Estland verblijft.


Reisseizoen

Het beste seizoen om Estland te bezoeken hangt af van je persoonlijke voorkeuren en wat je hoopt te ervaren tijdens je reis. Elk seizoen heeft zijn eigen charme en activiteiten. Hier is een overzicht van de verschillende seizoenen in Estland:

Lente (april tot juni): De lente in Estland brengt mildere temperaturen en een opbloeiende natuur met zich mee. De dagen worden langer, en de bloemen en bomen beginnen te bloeien. Dit seizoen is ideaal voor wandelingen in de natuur, vooral in de nationale parken, en voor het ervaren van de culturele evenementen die plaatsvinden.

Zomer (juli tot augustus): De zomer is het hoogseizoen in Estland. De temperaturen zijn aangenaam en de dagen zijn lang, met de zon die tot laat schijnt. Dit is de beste tijd voor outdooractiviteiten zoals wandelen, fietsen, zwemmen in de vele meren en de Oostzee, en het bijwonen van muziekfestivals en andere evenementen.

Herfst (september tot november): De herfst brengt koelere temperaturen en de bladeren beginnen te veranderen in prachtige herfstkleuren. Dit is een goede tijd voor het bewonderen van de herfstlandschappen en het proeven van traditionele herfstgerechten, zoals paddestoelen en bessen.

Winter (december tot maart): Als je van winterse activiteiten houdt, zoals skiën, langlaufen en schaatsen, dan is de winter een geweldige tijd om Estland te bezoeken. Estland wordt bedekt met sneeuw, en er zijn veel winterfestivals en kerstmarkten om van te genieten.

Vaccinaties

Afbeelding van Liz Masoner via Pixabay

Voor reizen naar Estland zijn geen vaccinaties verplicht of aanbevolen. Controleer de laatste info bij GGD.

Het reisadvies voor Estland is groen en het land kent geen bijzondere veiligheidsrisico’s.

Geldzaken

Valuta: De officiële valuta van Estland is de Euro (EUR), aangegeven met het symbool €. De euro wordt breed geaccepteerd in het hele land.

Creditcards en Betaalpassen: Creditcards en betaalpassen worden in de meeste delen van Estland algemeen geaccepteerd, vooral in stedelijke gebieden. Populaire creditcards zoals Visa, MasterCard en in toenemende mate American Express worden in veel winkels, restaurants, hotels en andere zakelijke instellingen geaccepteerd. Let op dat sommige kleinere winkels en afgelegen gebieden mogelijk alleen contant geld accepteren.

Contant Geld: Het is handig om altijd wat contant geld op zak te hebben, vooral in kleinere dorpen of afgelegen gebieden waar creditcardbetalingen minder gangbaar kunnen zijn. Geldopnames kunnen worden gedaan bij geldautomaten.

Geldautomaten: Geldautomaten zijn wijdverspreid in Estland. Ze bevinden zich in steden, luchthavens, winkelcentra en andere openbare locaties. De meeste geldautomaten accepteren internationale betaalpassen en creditcards. Zorg ervoor dat je jouw bank informeert over je reis om internationale transacties mogelijk te maken en om eventuele buitenlandse transactiekosten te verifiëren.

Banken: Estland heeft een goed ontwikkelde banksector, en bankkantoren zijn te vinden in steden en stedelijke gebieden. Banken zijn over het algemeen geopend op weekdagen, meestal van 9.00 uur tot 16.00 uur. Sommige banken hebben ook geldautomaten die 24/7 beschikbaar zijn.

Klimaat Estland

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

De kustgebieden aan de Oostzee hebben veel weg van een zeeklimaat, landinwaarts zie je de kenmerken van een landklimaat: droger, warmer in de zomer en kouder in de winter. De (korte) zomers zijn aangenaam, waarbij de temperaturen kunnen oplopen tot rond de 25° C. ’s Winters kan het erg koud zijn met temperaturen ver onder nul, in januari zelfs tot min 10° C. Door de noordelijke ligging zijn de dagen in de zomer erg lang. In juni gaat de zon nauwelijks onder en in augustus is het om 22.30 uur nog licht.

Vliegvelden Estland

Afbeelding van Tobias Rehbein via Pixabay

Estland heeft meerdere luchthavens, waarvan de belangrijkste luchthavens zijn Tallinn Airport (Lennart Meri Tallinna lennujaam), Tartu Airport (Tartu Lennujaam) en Pärnu Airport (Pärnu Lennujaam). Hier is een overzicht van deze luchthavens en hun bereikbaarheid, faciliteiten en luchtvaartmaatschappijen die vluchten aanbieden vanuit Nederland, België en Duitsland.

Op Tix kan je de goedkoopste vlucht zoeken naar bijvoorbeeld Tallinn Airport. Vanaf Amsterdam bieden KLM en Air Baltic rechtstreekse vluchten aan. SAS en Lufthansa hebben goedkope deals met 1 tussenstop. Vanaf Eindhoven kan je met tussenstop Schiphol naar Tallinn

Vanaf Brussel heeft Lufthansa goede deals. Vanuit Keulen of Düsseldorf met 1 stop is supergoedkoop.

Tallinn Airport (Lennart Meri Tallinna lennujaam):

Bereikbaarheid: Tallinn Airport ligt op ongeveer 4 kilometer van het stadscentrum van Tallinn, de hoofdstad van Estland. Het is gemakkelijk bereikbaar per taxi, bus en tram vanuit het stadscentrum.

Faciliteiten: De luchthaven biedt een scala aan faciliteiten, waaronder restaurants, winkels, autoverhuur, geldautomaten en gratis Wi-Fi.

Maatschappijen uit Nederland, België en Duitsland: Verschillende luchtvaartmaatschappijen bieden vluchten naar Tallinn Airport vanuit Nederland, België en Duitsland. Enkele voorbeelden van luchtvaartmaatschappijen zijn KLM, Ryanair, Brussels Airlines, Lufthansa, en meer.

Verbindingen vanuit Nederland, België en Duitsland: Er zijn rechtstreekse vluchten van Amsterdam Schiphol Airport, Brussels Airport en verschillende luchthavens in Duitsland naar Tallinn Airport.


Tartu Airport (Tartu Lennujaam):

Bereikbaarheid: Tartu Airport is gelegen in het zuiden van Estland, ongeveer 10 kilometer van de stad Tartu. Het is bereikbaar per auto of taxi vanuit het stadscentrum.

Faciliteiten: Hoewel het een kleinere luchthaven is, biedt Tartu Airport enkele basisfaciliteiten, zoals een café en autoverhuur.

Maatschappijen uit Nederland, België en Duitsland: Er zijn doorgaans geen directe vluchten van Nederland, België of Duitsland naar Tartu Airport. Reizigers vliegen meestal naar Tallinn Airport en reizen van daaruit naar Tartu per trein, bus of auto.


Pärnu Airport (Pärnu Lennujaam):

Bereikbaarheid: Pärnu Airport bevindt zich in het westen van Estland, nabij de stad Pärnu. Het is toegankelijk per auto of taxi vanuit Pärnu.

Faciliteiten: Deze luchthaven is kleiner en biedt beperkte faciliteiten.

Maatschappijen uit Nederland, België en Duitsland: Er zijn doorgaans geen directe vluchten van Nederland, België of Duitsland naar Pärnu Airport. Toeristen vliegen meestal naar Tallinn Airport en reizen vervolgens naar Pärnu per trein, bus of auto.

Over het algemeen zijn de meeste toeristen geneigd om via Tallinn Airport naar Estland te reizen vanuit Nederland, België en Duitsland, gezien de directe vluchtmogelijkheden en de goede verbindingen met de hoofdstad Tallinn. Van daaruit kunnen ze gemakkelijk naar andere delen van het land reizen via trein, bus of auto.

Vluchten

Tallinn

Image by Graham Hobster from Pixabay

Estland’s hoofdstad heeft een klein middeleeuws centrum, dat prachtig gerestaureerd is. Met de ongelijke kinderkopjes, pastelkleurige huizen met rode dakpannen en geschilderde ‘antieke’ uithangborden lijkt het centrum, dat prijkt op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, zo uit de sprookjes van Hans Christiaan Andersen te komen. De oude stad bestaat uit een hoger gelegen deel, de Bovenstad of Toompea, en een lagergelegen deel, de Benedenstad. De opvallendste monumenten van Tallinn zijn de wit-roze Russisch-orthodoxe Alexander Nevski-kathedraal met zijn uivormige torenkoepeltjes en de toren van de Sint Olavs-kerk.

Tallinn is de hoofdstad van Estland, een land dat zich ongeveer vijftien jaar geleden heeft losgemaakt van
het Russische regime. Sinds die tijd is Tallinn uitgegroeid tot een populaire Europese hoofdstad. Een
historische havenstad met veel verschillende culturele invloeden en met veel moderne activiteiten en
ontspanning.

Het pittoreske centrum kent een aantal unieke gebouwen, zoals de Oleviste Kerk, de middeleeuwse
stadsmuur met zijn opvallende rode torens en Europa’s oudste en nog steeds functionerende apotheek .
Vanaf het stadhuisplein in het oude centrum, Raekoja Platz, vind je vele karakteristieke steegjes die
leiden naar vele gezellige terrassen, barretjes en restaurants. Maar ook naar de moderne westerse winkels
en warenhuizen. De gemiddelde zomerse temperatuur is verbazingwekkend hoog, ruim boven de twintig
graden. En dan is het heerlijk vertoeven op het Piritastrand met zijn vele strandtenten. Lekker relaxen,
zonnen en ’s avonds culinair genieten bij een ondergaande zon.

Tallinn is met haar stadsmuren, pleintjes, groene parken en straatjes van keien zeer bezienswaardig.
Zoals Het Dominicaanse Klooster uit 1246, Het nationale Museum, Het kunstmuseum en het Alexander
Nevsky Kathedraal, Het scheepsvaartmuseum, Het Energiemuseum, Het Gezondheidsmuseum en Het
Estonioan Openlucht Museum met bijna 100 boerderijen.
Op de Toompea heuvel staan enkele torens die vroeger een bewakingsfunctie voor Tallinn hadden.
Tallinn is populair onder de Finse bevolking. Zij reizen dagelijks met de veerboot naar het goedkopere
Tallinn.


De meeste bezoekers aan Tallinn komen voor de oude binnenstad (Vanalinn). De Hanze heeft de
geschiedenis en het uiterlijk van Tallinn zeer bepaald: de binnenstad telt vele koopmanshuizen en
pakhuizen uit deze tijd. De binnenstad is geheel ommuurd, en deze stadsmuur is voorzien van een groot
aantal pittoreske torens. Net als in sommige Nederlandse steden hebben torens en poorten er bijnamen:
een van de verdedigingstorens heet Kiek in de Kak (Kijkje in de Keuken?, in het Laagduits, de taal van de
Hanze).Verder zijn er de toren Lange Herman (Pikk Hermann) en de poort Dikke Margareta (Paks
Margareeta). De oude stad bestaat uit twee gedeelten: de Domberg (Toompea), waar de adel en de
geestelijkheid woonde, en de benedenstad. Op de Domberg staan de Domkerk, het parlementsgebouw en
de opvallende russisch-orthodoxe Alexander Nevski-kathedraal. Vanaf de Domberg heeft men een fraai
uitzicht over de stad en over zee. De Domberg wordt van de benedenstad gescheiden door opnieuw een
muur en ermee verbonden door twee straatjes: het Korte Been en het Lange Been. In de benedenstad
bevinden zich het Raadhuisplein (Raekoja plats), het hart van de stad, en hier staan kerken als Niguliste
en Oleviste met hun spitse torens. Straten als Pikk (Langestraat) en Lai (Breestraa) bieden veel oude
koopmanshuizen.

Activiteiten en Avonturen

Ontdek Estland: Avontuurlijke Activiteiten en Spannende Avonturen

Welkom in Estland, een land dat bekend staat om zijn overweldigende natuur, uitgestrekte bossen, en unieke avontuurlijke mogelijkheden. Als je op zoek bent naar een adrenalinekick of gewoon zin hebt in buitenactiviteiten, dan is Estland de ideale bestemming voor jou. Hier zijn enkele avontuurlijke activiteiten die je kunt ondernemen.

Wandelen en Trektochten:

 • Estland heeft een uitgebreid netwerk van wandelroutes, variërend van korte dagwandelingen tot meerdaagse trektochten. Ontdek de weelderige bossen, moerassen, en kustgebieden. Het Soomaa Nationaal Park biedt unieke ervaringen, zoals wandelen door ondergelopen moerassen in de lente.
 • Nationale parken:
  • Lahemaa National Park: Het grootste nationale park van Estland biedt diverse wandelroutes langs de kust, door moerassen en bossen, en langs historische bezienswaardigheden.
  • Soomaa National Park: Dit park staat bekend om zijn overstromingsbossen en vijfde seizoen, wanneer de overstromingen plaatsvinden. Er zijn houten paden en kanoroutes beschikbaar.
  • Karula National Park: Gelegen in het zuiden van Estland, biedt dit park rustige wandelingen in dennenbossen en langs de oevers van kristalheldere meren.
 • Natuurgebieden:
  • Viru Bog: Een populaire bestemming voor korte wandelingen op houten plankenpaden door een schilderachtig moeras.
  • Endla Nature Reserve: Dit reservaat heeft een divers landschap, van moerassen en meren tot dennenbossen. Er zijn verschillende wandelpaden om van te genieten.
 • Eilanden:
  • Saaremaa: Het grootste eiland van Estland biedt prachtige kustlijnen en een netwerk van wandelpaden. Het is een geweldige plek voor het verkennen van zowel de natuur als de cultuur.
  • Hiiumaa: Het op een na grootste eiland van Estland, bekend om zijn rust en ongerepte natuur. Er zijn verschillende wandelroutes over het hele eiland.
 • Bergen:
  • Haanja Nature Park: In het zuidoosten van Estland vind je de hoogste heuvels van het land, de Haanja hooglanden. Deze regio biedt prachtige wandelmogelijkheden.
 • Kustgebieden:
  • Panga Cliff: Een indrukwekkende klif aan de kust van Saaremaa met uitzicht op de Oostzee. Hier kun je langs de klifwand wandelen en van het prachtige uitzicht genieten.
 • Historische dorpen:
  • Kuressaare: Deze charmante stad op Saaremaa biedt wandelmogelijkheden door historische straten en langs het kasteel.
 • Wandelpaden:
  • Peraküla-Aegviidu-Ähijärve langeafstandspad: Dit langeafstandspad biedt de mogelijkheid om de diversiteit van Estland te ervaren, van kusten tot bossen en moerassen.

Fietsen

 • Verken het platteland van Estland per fiets. Er zijn tal van fietspaden en routes die geschikt zijn voor alle niveaus. De Otepää-regio staat bekend als het “Estse Zwitserland” en biedt prachtige fietsmogelijkheden.
 • Rakvere-Tartu Route: Deze langeafstandsfietsroute loopt van Rakvere naar Tartu en is ongeveer 200 kilometer lang. Onderweg kom je door verschillende interessante plaatsen en landschappen.
 • Tallinn-Tartu Route: De route tussen de hoofdstad Tallinn en de stad Tartu biedt een mooie mix van stedelijke en landelijke omgevingen. Je fietst door bossen, langs meren en historische plaatsen.
 • Hiiumaa en Saaremaa eilanden: De eilanden Hiiumaa en Saaremaa zijn perfect voor fietsverkenners. Er zijn tal van fietsroutes om de eilanden te doorkruisen, met prachtige kustlijnen en schilderachtige dorpjes.
 • Lahemaa National Park: Binnen dit nationale park zijn er diverse fietspaden die je meenemen door de ongerepte natuur, langs de kustlijn en historische locaties.
 • Otepää: Ook wel bekend als het “Estse Zwitserland,” biedt Otepää fietspaden door glooiende heuvels, bossen en meren. Het is een geweldige bestemming voor mountainbiken.
 • Peipsi Lake Cycling Route: Deze route volgt de oever van het Peipusmeer, dat Estland scheidt van Rusland. Onderweg kun je genieten van uitzicht op het meer en de traditionele dorpen.
 • Estonian Greenways: Er zijn verschillende “Greenways” in Estland, zoals de Pärnu Greenway en de Vooremaa Greenway, die voormalige spoorlijnen omzetten in fietspaden en wandelpaden.
 • Estonian National Cycling Route: Dit is een ambitieus project dat Estland van noord naar zuid doorkruist, en het omvat verschillende bestaande fietsroutes en paden.
 • Stadsfietsen in Tallinn: In Tallinn zijn er stadsfietsen beschikbaar voor verhuur. Je kunt de stad en de omliggende gebieden verkennen op de fiets.
 • Natuurparken en natuurgebieden: Verschillende natuurparken en natuurgebieden in Estland bieden fietsroutes voor zowel beginners als gevorderde fietsers. Deze routes leiden je door prachtige bossen, moerassen en langs meren.

Kanoën en Kajakken

 • Geniet van kanoën en kajakken op de vele rivieren, meren en kustgebieden van Estland. De Ahja-rivier en de Pärnu-baai zijn populaire plekken voor watersport.
 • Soomaa National Park: Dit nationale park staat bekend om zijn overstromingsbossen en is een geweldige plek voor wildwaterkanoën en kajakken. Het vijfde seizoen, wanneer de overstromingen plaatsvinden, biedt een unieke kans om door de ondergelopen bossen te peddelen.
 • Ahja River: De Ahja River in Zuidoost-Estland is populair bij kanoërs en kajakkers vanwege zijn schilderachtige omgeving, met diepe valleien en prachtige natuur.
 • Estonian Canoe Marathon: Elk jaar wordt de Estse kano- en kajakmarathon gehouden op de Pärnu River, en het is een spannende race voor ervaren peddelaars. Als je niet meedoet aan de marathon, kun je toch de Pärnu River verkennen.
 • Lake Peipus: Dit grote meer aan de grens tussen Estland en Rusland biedt tal van mogelijkheden voor kanoën en kajakken. Je kunt de kustlijn van dit historische meer verkennen en genieten van het uitzicht op de omliggende dorpen.
 • Matsalu Bay: Gelegen aan de westkust van Estland, is Matsalu Bay een belangrijk wetlandgebied dat geweldige kano- en kajakmogelijkheden biedt voor vogelspotten en natuurliefhebbers.
 • Hiiumaa en Saaremaa eilanden: Deze eilanden aan de westkust van Estland bieden fantastische kajak- en kanoroutes langs de kustlijn en tussen de eilanden. De kalme wateren en de prachtige natuur maken dit een ideale plek voor ontspannen peddeltochten.
 • Piusa River: Deze kleine rivier in Zuidoost-Estland staat bekend om zijn kristalheldere water en rotsachtige oevers, waardoor het een geweldige bestemming is voor kano- en kajakliefhebbers.
 • Peipsi Lake: Het Peipusmeer biedt niet alleen fietsroutes, maar ook kano- en kajakmogelijkheden. Peddel langs de oevers en ontdek de traditionele dorpen die het meer omringen.

Wildernis- en Overlevingstochten

 • Ervaar de wilde kant van Estland met wildernis- en overlevingstochten. Leer hoe je een vuur maakt, voedsel verzamelt en overleeft in de natuur.

Zipline Avonturen

 • Voor een adrenalinekick kun je terecht bij de zipline-parken in Estland. Zweef door de boomtoppen en geniet van het prachtige uitzicht op de bossen.
 • Tervise Paradiis Adventure Park, Pärnu: Tervise Paradiis in de badplaats Pärnu biedt een zipline-avontuur met verschillende lijnen die je over een prachtig dennenbos en een meer voeren. Het is een geweldige plek voor zowel beginners als ervaren zipliners.
 • Meenikunno Nature Park, Võru County: In het Meenikunno Nature Park in Zuidoost-Estland is er een zipline-avontuur dat je over de prachtige natuurlijke omgeving van de regio voert. Het biedt ook een boomkruinwandeling voor een ander perspectief op het bos.
 • Kuutsemäe, Valga County: Kuutsemäe, een populaire wintersportbestemming in Estland, biedt zomervoorzieningen, waaronder ziplines die je over het bos en het meer leiden. Het is een geweldige plek voor avontuurlijke gezinnen.
 • Estonian Adventure Park, Võsu: Dit avonturenpark biedt een verscheidenheid aan activiteiten, waaronder ziplining en klimroutes. Het is gelegen aan de noordkust van Estland in de buurt van Lahemaa National Park.

Klimmen

 • De kustlijn en het Lahemaa Nationaal Park bieden uitdagende rotsklimlocaties voor klimliefhebbers.
 • Boulderen: Boulderen is populair in Estland, en er zijn verschillende indoor boulderhallen in steden zoals Tallinn en Tartu. Het boulderen is vooral handig voor klimmers om kracht en techniek te ontwikkelen.
 • Klimhallen: In steden zoals Tallinn en Tartu zijn er enkele klimhallen met klimwanden van verschillende moeilijkheidsgraden. Deze hallen bieden een veilige omgeving voor klimmers om te trainen en te oefenen.
 • Klimroutes in de natuur: Hoewel Estland geen hoge bergen heeft, zijn er enkele natuurlijke rotsformaties en zandsteenkliffen die klimmogelijkheden bieden. Een van de populaire locaties is de zandsteenklif in het Lahemaa National Park, genaamd “Altja Climbing Rock.”
 • IJs- en mixed klimmen: In de winter biedt Estland mogelijkheden voor ijs- en mixed klimmen. Dit is echter seizoensgebonden en is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden.
 • Adventure Parks: Er zijn verschillende avonturenparken verspreid over Estland waar je avontuurlijke klimparcours kunt vinden met ziplines, touwbruggen en andere uitdagingen.

Wintersport

 • In de winter kun je skiën, snowboarden, langlaufen en sneeuwschoenwandelen in Estland. De regio’s Otepää en Haanja zijn favoriete wintersportbestemmingen.
 • Langlaufen: Estland staat bekend om zijn uitstekende langlaufmogelijkheden. Er zijn goed onderhouden langlaufpistes in verschillende delen van het land, vooral in nationale parken en bosrijke gebieden. Otepää, ook wel bekend als de “Winterhoofdstad van Estland,” is een populaire bestemming voor langlaufen.
 • Schaatsen: Tijdens de wintermaanden zijn er ijsbanen in steden en dorpen waar je kunt schaatsen. Tallinn heeft bijvoorbeeld een ijsbaan in het centrum van de stad.
 • Sneeuwschoenwandelen: Als je van wandelen houdt, kun je in de winter sneeuwschoenwandelen om te genieten van de besneeuwde bossen en natuurgebieden.
 • Sleeën: Sleeën is een leuke en populaire winteractiviteit in Estland, vooral onder gezinnen. Er zijn speciale sleeënroutes en -heuvels waar je kunt sleeën.
 • IJszeilen: Op de bevroren meren van Estland kun je ijszeilen beoefenen als de omstandigheden dat toelaten.
 • Ijsvissen: Ijsvissen is populair bij de lokale bevolking en toeristen. Het is een rustige winteractiviteit waarbij je een gat in het ijs boort en probeert vis te vangen.
 • Snowkiten: Voor avontuurlijke wintersporters is snowkiten een opwindende activiteit waarbij je jezelf op een snowboard of ski’s voorttrekt terwijl je een vlieger gebruikt voor voortstuwing.
 • Hondensleeën: In sommige delen van Estland kun je hondensleeën ervaren en genieten van een rit met husky’s.
 • Winterfestivals: Estland organiseert in de winter enkele festivals en evenementen, zoals carnavals en wintermarkten, waar je kunt genieten van de feestelijke sfeer.

Wildlife Watching

 • Ga op zoek naar wilde dieren in de nationale parken van Estland. Hier kun je elanden, lynxen, beren, en vele vogelsoorten tegenkomen.
 • Vogels: Estland staat bekend om zijn overvloedige vogelleven. Het land is een belangrijk doorgangsgebied voor trekvogels, en je kunt diverse soorten waarnemen, waaronder zeearenden, visarenden, kraanvogels, uilen, spechten en zangvogels. Nationale parken zoals Matsalu en Lahemaa zijn uitstekende plekken voor vogelspotten.
 • Wolven en lynxen: Estland herbergt een gezonde populatie wilde dieren, waaronder wolven en lynxen. Hoewel ze zich meestal schuw gedragen en moeilijk te spotten zijn, zijn er enkele georganiseerde excursies om ze in hun natuurlijke habitat te observeren.
 • Berenexcursies: In sommige delen van Estland, zoals het Alutaguse gebied, kun je op zoek gaan naar bruine beren. Er zijn professionele gidsen die begeleide berenexcursies aanbieden om deze majestueuze dieren van dichtbij te zien.
 • Zeehonden: De kustgebieden van Estland, met name in het Lahemaa National Park en Hiiumaa Island, zijn goede plekken om zeehonden te spotten. Je kunt ze vaak zien zonnen op rotsen en ijsvlaktes.
 • Elanden en herten: Elanden en herten zijn overvloedig in de bossen en natuurparken van Estland. Er zijn begeleide safaritochten om deze dieren in het wild te observeren.
 • Bevers: Estland heeft een gezonde populatie bevers, vooral in de vele moerassen en rivieren. Je kunt beverdammen en andere tekenen van hun aanwezigheid zien tijdens natuurexcursies.
 • Zeldzame vlinders en insecten: Estland heeft enkele van de meest biodiverse graslanden en moerassen van Europa, wat resulteert in een overvloed aan zeldzame vlinders en insecten. Nationale parken zijn geweldige plekken om deze te bestuderen.
 • Wolvenhuilen: In sommige gebieden van Estland kun je naar wolvenhuilen luisteren. Er zijn zelfs excursies waarbij je met deskundige gidsen kunt proberen dit wilde geluid te horen.

Kamperen en Glamping

 • Overnacht in de natuur en geniet van kamperen of glamping (glamoureus kamperen) in Estland’s ongerepte bossen.

Sauna-ervaringen

 • Bezoek een traditionele Estse sauna en dompel jezelf onder in de lokale wellnesscultuur. Sauna’s zijn populair in het hele land.

Estland biedt avontuurlijke mogelijkheden voor alle seizoenen. Of je nu houdt van de ongerepte natuur, adrenaline-activiteiten of gewoon de rust van het buitenleven, je zult zeker iets vinden om van te genieten in dit prachtige land. Kom naar Estland en beleef het avontuur van je leven!

Strandvakanties Estland


Strandvakanties in Estland: Ontdek de Oostzeekust

Welkom op de Estse Oostzeekust, waar het verfrissende briesje van de Baltische Zee je begroet en uitgestrekte zandstranden zich uitstrekken langs de kustlijn. Estland is misschien niet het eerste land dat in je opkomt voor een strandvakantie, maar de ongerepte natuur, schone stranden en historische kustdorpen maken het tot een verborgen juweel voor strandliefhebbers.

Waarom kiezen voor een strandvakantie in Estland?

 1. Rust en Ruimte: Estland heeft een laag bevolkingsdichtheid, wat betekent dat de stranden hier vaak rustig en vredig zijn. Je kunt genieten van de ruimte en privacy die moeilijk te vinden is op drukke toeristische bestemmingen.
 2. Onaangetaste Natuur: De Oostzeekust van Estland is nog grotendeels onaangetast door massatoerisme. Je zult verborgen stranden, kliffen en ongerepte bossen ontdekken.
 3. Historische Kustdorpen: Langs de kust vind je schilderachtige vissersdorpen en oude havensteden met een rijke geschiedenis. Verken de smalle straatjes, oude kerken en geniet van heerlijke lokale visgerechten.
 4. Diversiteit aan Stranden: Of je nu op zoek bent naar brede zandstranden om te zonnebaden of kiezelstranden om schatten te verzamelen, Estland biedt een verscheidenheid aan stranden.

Populaire Strandbestemmingen in Estland

 1. Pärnu: Deze bekende badplaats is beroemd om zijn lange zandstranden en wellnessfaciliteiten. Het is een favoriete bestemming voor gezinnen en watersportliefhebbers.
 2. Kuressaare: Op het eiland Saaremaa vind je de stad Kuressaare met zijn charmante stranden en een historische burcht. Het eiland heeft ook unieke meteorietkraters.
 3. Haapsalu: Deze stad aan zee staat bekend om zijn kuuroorden en het romantische promenadedeel van de oude binnenstad. Bezoek de beroemde promenade van Haapsalu en ontspan aan het strand.
 4. Narva-Jõesuu: Aan de noordoostkust ligt Narva-Jõesuu, een rustige badplaats met kilometerslange stranden en estuaria.

Activiteiten op het Estse Strand

 • Zwemmen en Zonnebaden: Geniet van de zon en de zee op de zandstranden van Estland.
 • Watersport: Probeer watersporten zoals windsurfen, kitesurfen en zeilen. Er zijn ook veel plekken om te kajakken.
 • Natuurverkenning: Verken de kustbossen, kliffen en natuurgebieden. Spot vogels en wilde dieren.
 • Historische Verkenning: Bezoek historische kastelen, forten en vissersdorpen langs de kust.
 • Wellness en Spa: Veel kustplaatsen hebben kuuroorden en spa’s waar je kunt ontspannen en genieten van wellnessbehandelingen.

Of je nu op zoek bent naar ontspanning, avontuur of een mix van beide, de Oostzeekust van Estland biedt een unieke en rustgevende strandvakantie-ervaring. Kom en ontdek de verborgen schatten van Estland’s kustlijn!

Reisboeken Estland