Op een reis naar Oeganda kom je in prachtige nationale parken die nog niet druk worden bezocht. Je komt er olifanten, leeuwen, buffels, grote kuddes nijlpaarden, krokodillen en een ongekende verscheidenheid aan bijzondere vogels tegen. Tijdens de reis naar Oeganda maak je kennis met de hartelijke Oegandese bevolking, de beste natuurgebieden en speur je naar chimpansees of naar zeldzame berggorilla’s in het grensgebied.

Ontdek tijdens een vakantie in Uganda (Oeganda) hoe veelzijdig deze ‘Parel van Afrika’ is. Naast de prachtige natuur vind je er uitgestrekte  savannes waar leeuwen, olifanten, buffels, luipaarden, hyena’s, nijlpaarden en zebra’s grazen. Maar het absolute hoogtepunt is natuurlijk de kans om de fameuze berggorilla’s te spotten, diep in de oerwouden van Uganda. 

En vergeet niet de kleurrijke en gastvrije bevolking die je altijd met een glimlach zal begroeten. Wij helpen je graag met het samenstellen van jouw unieke vakantie naar Uganda. Van een privéreis op maat of een familiereis tot een avontuurlijke safarivakantie. Uganda heeft het allemaal!

Praktische tips Oeganda

Visum

Visumvereisten: De meeste reizigers hebben een visum nodig om Oeganda te bezoeken. Je kunt een visum voor Oeganda aanvragen via de officiële e-visumwebsite van de Oegandese overheid. Het e-visum is de aanbevolen en meest efficiënte manier om een visum te verkrijgen. Zorg ervoor dat je alle vereiste documenten en betalingen bij de hand hebt voordat je de aanvraag indient.

Duur van de visumaanvraag: Het e-visum voor Oeganda wordt meestal binnen enkele werkdagen verwerkt. Het is raadzaam om het e-visum ruim van tevoren aan te vragen, bij voorkeur minimaal een week voor je reis. Houd er rekening mee dat de verwerkingstijd kan variëren, dus het is verstandig om dit ruim op tijd te regelen.


Reisseizoen

Beste reisseizoen: Het beste seizoen om Oeganda te bezoeken is tijdens de droge periodes, die meestal samenvallen met de wintermaanden in het noordelijk halfrond. Het droge seizoen loopt van juni tot september en van december tot februari. Dit is een goede tijd voor activiteiten zoals gorilla tracking en wildsafari’s. Houd er echter rekening mee dat Oeganda het hele jaar door een aangename bestemming is en elk seizoen zijn eigen charme heeft.

Vaccinaties

Afbeelding van Liz Masoner via Pixabay

Voor reizen naar Oeganda worden verschillende vaccinaties aanbevolen. De belangrijkste zijn:

  • Gele koorts: Een gele koorts-vaccinatie is verplicht als je reist vanuit een gele koorts-gevoelig gebied. Zorg ervoor dat je een internationaal certificaat van vaccinatie tegen gele koorts hebt.
  • DTP (difterie, tetanus en polio): Het wordt aanbevolen om ervoor te zorgen dat je DTP-vaccinatie up-to-date is voordat je naar Oeganda reist.
  • Hepatitis A en B: Het wordt sterk aanbevolen om je te laten vaccineren tegen hepatitis A en B voor je reis.
  • Tyfus: Vaccinatie tegen tyfus wordt aanbevolen, vooral als je van plan bent om buiten de stedelijke gebieden te reizen en in contact te komen met lokaal voedsel en water.
  • Malaria: Oeganda is een malariagebied, dus malariapreventie is essentieel. Neem anti-malariamedicatie en neem muggenwerende maatregelen.

Raadpleeg een medisch professional of een reiskliniek voor de meest recente en gedetailleerde vaccinatieadviezen op basis van jouw persoonlijke situatie.

Liever niet

Gebieden om te vermijden: Over het algemeen is Oeganda een veilige bestemming voor toeristen, maar er zijn enkele gebieden waar voorzichtigheid geboden is. Het wordt afgeraden om de grensgebieden met Soedan, Kenia en Congo te bezoeken vanwege mogelijke veiligheidsproblemen. Ook moeten toeristen voorzichtig zijn in afgelegen gebieden en buiten de toeristische routes.

Excursies Oeganda

Bereikbaarheid Oeganda

Vliegvelden

In Oeganda zijn er verschillende belangrijke vliegvelden die internationale en binnenlandse vluchten bedienen. Hier volgt een overzicht van de belangrijkste vliegvelden in Oeganda, inclusief hun locaties, belangrijkste bestemmingen, faciliteiten en bereikbaarheid.

Entebbe International Airport (EBB): Locatie: Entebbe, ongeveer 40 km ten zuiden van de hoofdstad Kampala. Belangrijkste bestemmingen: Entebbe International Airport is de belangrijkste internationale luchthaven van Oeganda en biedt vluchten naar diverse bestemmingen wereldwijd, waaronder Nairobi, Addis Ababa, Dubai, Amsterdam, Istanbul en meer. Faciliteiten: De luchthaven biedt faciliteiten zoals restaurants, winkels, geldwisselkantoren, huurauto’s, VIP-lounges, en accommodaties in de nabijgelegen stad Entebbe. Bereikbaarheid: Entebbe International Airport is goed bereikbaar met de auto of taxi vanuit Kampala. Er zijn ook pendeldiensten beschikbaar tussen de luchthaven en de stad.

Kajjansi Airfield: Locatie: Kajjansi, ongeveer 15 km ten zuiden van Kampala. Belangrijkste bestemmingen: Kajjansi Airfield is een regionaal vliegveld dat voornamelijk binnenlandse vluchten bedient, evenals charters naar populaire toeristische bestemmingen zoals Bwindi Impenetrable National Park en Murchison Falls National Park. Faciliteiten: Hoewel Kajjansi Airfield een klein vliegveld is, zijn er enkele basisfaciliteiten beschikbaar, zoals wachtruimtes en parkeergelegenheid. Bereikbaarheid: Kajjansi Airfield is per auto bereikbaar vanuit Kampala. Reistijd is afhankelijk van het verkeer.

Gulu Airport: Locatie: Gulu, in het noorden van Oeganda. Belangrijkste bestemmingen: Gulu Airport biedt binnenlandse vluchten naar verschillende bestemmingen in Oeganda, waaronder Kampala, Entebbe en Arua. Faciliteiten: Gulu Airport heeft beperkte faciliteiten, zoals een wachtruimte en parkeergelegenheid. Bereikbaarheid: Gulu Airport is per auto bereikbaar vanuit de stad Gulu. Het is ook mogelijk om binnenlandse vluchten te nemen vanaf Entebbe International Airport naar Gulu.

Daarnaast heeft Oeganda nog andere kleinere regionale en binnenlandse vliegvelden, zoals Arua Airport, Jinja Airport en Soroti Airport. Deze vliegvelden bedienen voornamelijk binnenlandse vluchten naar specifieke regio’s in het land.

Zilverrug

In Oeganda kun je de zilverruggen, ook wel berggorilla’s genoemd, zien in het Bwindi Impenetrable National Park en het Mgahinga Gorilla National Park. Beide parken liggen in het zuidwesten van Oeganda, aan de grens met Rwanda en Congo. Hier volgt wat meer informatie over elk park:

  1. Bwindi Impenetrable National Park: Dit park staat bekend om zijn weelderige regenwoud en is de thuisbasis van ongeveer de helft van de wereldpopulatie van berggorilla’s. De zilverruggen leven hier in familiegroepen en het park biedt mogelijkheden voor gorilla-tracking. Tijdens een gorilla-tracking tocht kun je van dichtbij de indrukwekkende zilverruggen en andere gorilla’s observeren.
  2. Mgahinga Gorilla National Park: Dit park is kleiner dan Bwindi, maar biedt ook de mogelijkheid om berggorilla’s te zien. De gorilla’s in dit park behoren tot de migrerende groepen en kunnen soms de grens oversteken naar naburige Rwanda en Congo. Mgahinga Gorilla National Park is gelegen in de Virunga-vulkanenregio en biedt een prachtig landschap van bergen en vulkanen.

Om de zilverruggen te zien, moet je een gorilla-tracking vergunning kopen. Deze vergunningen zijn beperkt en moeten ruim van tevoren worden geboekt, aangezien ze erg populair zijn. Het is ook belangrijk op te merken dat het spotten van berggorilla’s een beperkte tijd en afstand omvat om hun natuurlijke leefomgeving te beschermen.

Daarnaast is het aanbevolen om een ervaren gids te hebben tijdens gorilla-tracking, aangezien zij goed op de hoogte zijn van het gedrag van de gorilla’s en de omgeving. Ze helpen je de gorilla’s te lokaliseren en bieden informatie over hun gedrag en leefgewoonten.

Het is verstandig om van tevoren accommodatie te boeken in de buurt van de parken, omdat de toegang tot de gorilla’s vaak vroeg in de ochtend begint. Er zijn verschillende lodges en kampen beschikbaar in de buurt van Bwindi Impenetrable National Park en Mgahinga Gorilla National Park die geschikt zijn voor verschillende budgetten.

Het spotten van zilverruggen in Oeganda is een unieke en onvergetelijke ervaring. Het is echter belangrijk om de richtlijnen en regels van de parken te volgen om de gorilla’s en hun habitat te beschermen.

Reisorganisaties

Djoser

Of je nu ver weg op reis wil of liever dichtbij, bij Djoser zit je altijd goed. Met de groepsrondreizen combineer je individuele vrijheid met het gemak van een goed geregeld vervoer en verblijf. Djoser is actief in alle werelddelen.

333 Travel

tanzania reizen

333Travel is al meer dan 16 jaar specialist in verre reizen op maat. De ervaren reisspecialisten vertalen ieders wensenlijst naar een unieke rondreis, met de accommodaties en excursies die het beste aansluiten qua voorkeur en budget. Zo brengt 333Travel reizigers op avontuurlijke verre bestemmingen waar zij volop kunnen genieten.