Zanzibar is een betoverend eiland voor de kust van Tanzania en staat bekend om zijn prachtige stranden, turquoise wateren en rijke geschiedenis.

Zanzibar biedt een mix van prachtige stranden, rijke cultuur en geschiedenis, avontuurlijke activiteiten en de warme gastvrijheid van de lokale bevolking. Het is een bestemming die zowel ontspanning als avontuur biedt aan reizigers.

Vakanties Zanzibar

Hotels Zanzibar

Reisorganisaties Zanzibar

Djoser

Of je nu ver weg op reis wil of liever dichtbij, bij Djoser zit je altijd goed. Met de groepsrondreizen combineer je individuele vrijheid met het gemak van een goed geregeld vervoer en verblijf. Djoser is actief in alle werelddelen.

333 Travel

tanzania reizen

333Travel is al meer dan 16 jaar specialist in verre reizen op maat. De ervaren reisspecialisten vertalen ieders wensenlijst naar een unieke rondreis, met de accommodaties en excursies die het beste aansluiten qua voorkeur en budget. Zo brengt 333Travel reizigers op avontuurlijke verre bestemmingen waar zij volop kunnen genieten.

Bezienswaardigheden Zanzibar

Stone Town: Stone Town is de historische kern van Zanzibar City en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is een doolhof van smalle straatjes, kleurrijke markten, oude Arabische huizen en historische bezienswaardigheden zoals het Paleis van de Sultan en de Oude Slavenmarkt.

De Stone Town, de karakteristieke hoofdstad van Zanzibar is van oudsher een historische levendige handelsstad. Sultan Sayid verplaatste de hoofdstad van het Omaanse rijk naar Zanzibar in de 19e eeuw, waardoor in de voormalige vissersplaats een grote welvaart ontstond. In de Stone Town is deze roemrijke historie vandaag te dag nog terug te vinden. Sultan Barghash bouwde hier het extravagante “House of Wonders” voorzien van verlichting en een elektrische lift, voor die tijd zeer modern. In het labyrint van straten en steegjes vind je fraaie panden met vaak mooi bewerkte houten met koper beslagen deuren. Een ander kenmerk is de baraza, een lange stenen bank langs de buitenmuur, handig bij ondergelopen straten. De Zanzibari stijl is een mix van Arabische en Indiase invloeden onder andere terug te vinden in de prachtige met hout bewerkte balkons en raamkozijnen. Verschillende karakteristieke huizen zijn inmiddels verbouwd tot guesthouse of hotel. Dwaal rond en maak kennis met de vriendelijke bewoners.

Stone town Zanzibar Image by Nici Keil from Pixabay

Forodhani Gardens

De beste plek om tegen de avond een hapje en een drankje te scoren en te genieten van de mooie zonsondergang. Een mooie combinatie van tuin en plein aan de zee. Zodra de schemering inzet verschijnen hier allemaal kleine kraampjes en karretjes waar allerlei lekkernijen worden verkocht, een ware open-air foodmarket! Proef de vis of kipkebab, gebakken inktvis, gegrilde zoete aardappelen of lokale specialiteiten als urojo, een dikke mango en tamarindesoep. Meestal gaat dit vergezeld met samosas en pittige saus. Afblussen kan met vruchtensappen.

Arabisch fort

Achter de Forodhani Gardens en naast het House of Wonders ligt het oude fort. Het fort werd gebouwd door de Omani’s nadat zij de Portugezen van het eiland hadden verjaagd. Het is rondom een oude Portugese kerk gebouwd. Hoewel het officieel als verdediging is gebouwd heeft het deze functie amper gehad. Het heeft dienst gedaan als kazerne en gevangenis. Tegenwoordig vind je in het fort wat kraampjes waar souvenirs worden verkocht en zijn er af en toe muziekoptredens.

Het koninklijk paleis

Vanaf de zee gezien, links van het fort ligt het oud koninklijk paleis, Beit El-Sahel, van de voormalige Sultan. De inrichting en kleding zijn te bezichtigen en daarnaast is er een afdeling geweid aan prinses Salme. De voormalige Zanzibari prinses. Deze prinses heeft het boek: Memoires van een Arabische prinses van Zanzibar geschreven. Haar verblijven op de derde verdieping zijn te bezichtigen. Hier woonde zij met haar echtgenoot Sultan Khalifa bin Haroub en zijn tweede vrouw.

House of Wonders

House of Wonders (Beit El-Ajaib) huisvest het Nationaal Zanzibar Museum. Leuk weetje: the House of Wonders heeft zijn naam te danken aan het feit dat dit het eerste huis op Zanzibar was met elektrisch licht en het eerste huis in Oost Afrika met een lift. Ben je geïnteresseerd in de bouwwijze en oude ambachten op Zanzibar dan is dit museum de moeite waard.

De slavenmarkt

Zanzibar heeft een gruwelijke geschiedenis. Tussen 1830 en 1873 werden ruim 600.000 slaven op Zanzibar verhandeld en verkocht en verscheept. Ter herinnering aan al deze mensen is een monument gemaakt op het plein van de kathedraal van Zanzibar. Deze kathedraal in 1873 gebouwd en het altaar staat precies op het gezelblok. Dit was de plek waar vroeger een boom stond waaraan de slaven vastgeketend werden wanneer ze verhandeld werden. Tijdens het handelen werden de slaven geslagen en het idee was hoe harder ze schreeuwen, hoe sterker ze waren en hoe meer geld ze opleverden. Hoewel er vrijwel niets meer te zien is van de slavenmarkt is het toch goed op deze plek even stil te staan bij deze gruwelijkheden.

Specerijen

Zanzibar vooral bekendheid gekregen als het specerijenhandel, waar vele soorten verbouwd worden op de plantages op het eiland waaronder kruidnagel, nootmuskaat, gember, vanille, kaneel, henna en citroengras. Op het eiland wordt een interessante Spice Tour aangeboden om kennis te verrijken van de verschillende specerijen soorten, waarbij onderweg de verschillende authentieke Omaanse badhuizen onderweg bezocht worden.

Stranden: Zanzibar heeft prachtige stranden met wit zand en kristalhelder water. Populaire strandbestemmingen zijn onder andere Nungwi, Kendwa en Paje, waar bezoekers kunnen ontspannen, zonnebaden, zwemmen en genieten van watersportactiviteiten zoals snorkelen en duiken.

Spice Tour: Zanzibar staat bekend als de “kruideneilanden” vanwege de productie van specerijen zoals kruidnagel, nootmuskaat, kaneel en vanille. Een specerijentour geeft je de mogelijkheid om te leren over de lokale landbouwpraktijken en de geurige specerijen te proeven.

Jozani Forest: Dit is het enige nationale park van Zanzibar en biedt een unieke kans om het inheemse bos en de biodiversiteit te verkennen. Het park herbergt de zeldzame rode colobusaap, vlinders, reptielen en verschillende vogelsoorten.

Prison Island: Ook bekend als Changuu Island, is dit eiland bereikbaar per boot vanuit Stone Town. Het is de thuisbasis van reuzenschildpadden en heeft een interessante geschiedenis, waaronder de voormalige gevangenis die nu een schildpaddenreservaat is.

Duiken en snorkelen: Zanzibar biedt uitstekende mogelijkheden om te duiken en te snorkelen. Het onderwaterleven is kleurrijk en divers, met prachtige koraalriffen en een overvloed aan tropische vissen.

Image by Jade G from Pixabay

Matemwe en Mnemba Atoll: Deze gebieden zijn populaire bestemmingen voor duikers en snorkelaars vanwege het heldere water en de prachtige koraalriffen. Mnemba Atoll staat bekend om zijn overvloed aan zeedieren, waaronder schildpadden, dolfijnen en walvishaaien.

Excursies Zanzibar