Bezienswaardigheden Zagreb

 

Kathedraal Zagreb

In de hoger gelegen wijk Kaptol, steekt de Sint-Stefanus Kathedraal boven alles uit. Een schitterend gebouw om van alle kanten te bekijken. Op deze foto in onderhoud, maar nog steeds de moeite waard. De tweeling torens van meer dan 100 meter hoog zijn een duidelijk kenmerk. Zoek de verschillen :) Als je rondom de kathedraal loopt, heb je een goed zicht op de verdedigingswallen. Voor de kathedraal wordt de vergulde Madonna omringd door vier engelen. 

Om de Kathedraal binnen te mogen, hoef je niet te betalen. De schatkamer mag je binnen als je een paar euro betaald.

 

Ban Jelacic Square 


Het meest centrale deel van de stad Zagreb, speelt zich af rondom het Ban Jelacic plein. Het plein is ontstaan rond de zeventiende eeuw. Destijds droeg het plein de naam Harmica. Het is pas later vernoemd naar de graaf Josip Jelacic. Op het plein bevinden zich een aantal historische gebouwen met uiteenlopende bouwstijlen. Midden op het plein staat een standbeeld van de persoon naar wie het plein is vernoemd, Josip Jelacic en er is ook een fontein. Doordat het plein autovrij is, is het een drukbezocht deel van de stad voor zowel de lokale bevolking als toeristen. Zowel op het plein als in de omliggende straten zijn veel leuke cafe’s, restaurants, winkels en terrassen te vinden.

 

Lotrscaktoren

Als je vanaf het plein over de winkelstraat Ilica loopt, zie je aan de rechterkant de Lotrscaktoren. Je kan naar boven lopen of met de kabelspoorweg. Het spoor is slechts 66 meter lang en overbrugt een hoogteverschil van 30 meter. Elke dag om 12:00 wordt er een schot afgelost.

 

Nationaal theater

Het Kroatische Nationaal Theater in Zagreb aan het Maarschal Titoplein, is van binnen en buiten schitterend. Het gebouw werd ontworpen door de Weense architecten Ferdinand Fellner en Hermann Helmer. Het exterieur van dit grootse monument is gebouwd in de neobarokke en rococo bouwstijlen. Binnen in het theater word je overweldigt door pracht en praal in onder meer de foyer en de theaterzaal. De architectuur en decoratie van de theaterzaal alleen is al reden om een voorstelling in dit theater te bezoeken. In het Kroatisch Nationaal Theater worden met grote regelmaat theater-, opera- en balletvoorstellingen gehouden.

Voor het echt schitterende gele gebouw vind je de fontein "Bron van het leven" van de bekende Kroatische beeldhouwer Ivan Mestrovic. Het toont een verstrengelde groep naakten die samen een cirkel vormen rond een bron. De figuren omhelzen elkaar en stralen levenslust uit, met uitzondering van de oude man die als enige in de bron kijkt.

Maksimir Park
Dit oudste openbare park van Zagreb wordt veel bezocht. Het in 1787 opgerichte Maksimir park is geliefd om zijn prachtige meren, bosrijke omgeving, heerlijke wandel- en fietspaden en bovenal de rust. Het is natuurlijk een welkome afwisseling met het drukke centrum van Zagreb. Tevens is er een aangename dierentuin te bezoeken waar de kleintjes zich opperbest kunnen vermaken. Tussen de weelderige tuinen en meren zijn enkele monumentale bezienswaardigheden te bespeuren zoals het Jeka paviljoen en het Zwitserse huis ‘Švicarska kuca’.

Natuurpark Medvednica 
Het grootste park van Zegreb ligt in het noorden van de stad. Natuurpark Medvednica meet maar liefst 228 vierkante kilometer. Voor vele eeuwen diende de berg ‘Sljeme’ met daarop versterkte vestigingen bescherming tegen aanvallers en indringers. Er werden zelfs kastelen gebouwd. Allerlei gruwelverhalen doen er nu nog de ronde, waarbij de alom gevreesde heerser gravin Barvara van Celje de hoofdrol speelt. Dit bergachtige gebied is op verschillende manieren te ontdekken. Je kunt er zelfs met de auto rijden. De meeste toeristen bezoeken het natuurpark echter met de kabelbaan. Tijdens de wintermaanden leent dit gebied zich uitstekend om te skiën of snowboarden.
www.pp-medvednica.hr/en/

 

Winkelcentra in Zagreb

Centar Kaptol
In dit overdekte winkelcentrum vind je verschillende winkels van kleding tot kantoorartikelen. Hier zitten voornamelijk winkels van merken als Tommy Hilfiger, Swatch en Lacoste.

Nova ves 17, Zagreb
http://www.centarkaptol.hr/

Avenue Mall
130 winkels onder 1 dak in de Avenue Mall. Op de tweede verdieping vind je ook een grote bioscoop met een brede selectie van films, veel eetgelegenheden en in de kelder zit de levensgrote supermarkt Konzum.

Zerjavićeva 10, Zagreb

Importanne Centar
Dit was het eerste winkelcentrum van Zagreb dat voornamelijk ondergronds ligt, wat vroeger erg uniek was. Je vindt in het Importanne Centar verschillende grote merknamen terug.

Starcevicev trg, Zagreb

Arena

Een grote moderne shopping mall waar je veel bekende merken vindt. Het bestaat uit twee verdiepingen waar naast de kledingzaken ook veel restaurants zijn te vinden. Het winkelcentrum ligt zo'n 20 minuten van het centrum.

 

Musea Zagreb

Archeologisch Museum

Ethnografisch Museum

Museum van Naivkunst

Modern, Gallery

City of Zagreb Museum

Mimara Museum

Museum of Arts and Crafts

Natural History, Museum

Museum of Contemporary Art

Strossmayer Gallery

Technical Museum

Restaurants Zagreb

In de ‘Tesla straat’ zijn enkele goede restaurants te vinden waar je tussen de Kroaten zelf gezellig zit te eten. Hier wordt een goede Kroatische of Bosnische wijn bij geschonken. In de Tkalciceva vind je de meer op toeristen georiënteerde restaurants. Ook hier vind je weer veel gegrild vlees en vis.

Zagreb card

Ben je van plan met het openbaarvervoer te reizen en, of naar meerdere musea te gaan dan is de aanschaf van een Zagrebcard zeker de moeite waard. Deze kaart geeft je gratis toegang tot het openbaarvervoer van de stad en korting bij de meeste musea. Ook bij een flink aantal restaurants en winkels krijg je korting. De kaart is niet duur; voor minder dan 10 euro heb je al een kaart voor 24 uur. Voor 72 uur betaal je slechts enkele euro’s meer. Een paar musea en één of twee ritjes met de tram en je hebt dit er al uit. Je koopt de kaart bij de receptie van de grote hotels en bij de toeristische informatie op het Ban Jelicica plein.