De Moezel is een prachtige rivier die door het hart van Europa stroomt. Deze sierlijke waterweg is een van de meest populaire bestemmingen voor liefhebbers van natuur en geschiedenis, en het is niet moeilijk te begrijpen waarom. Met zijn schilderachtige landschappen, middeleeuwse kastelen en wijngaarden die de heuvels bedekken, biedt de Moezel een onvergetelijke vakantie-ervaring voor iedereen die op zoek is naar avontuur en ontspanning. Of u nu de lokale wijnen wilt proeven, de prachtige omgeving wilt verkennen of gewoon wilt genieten van een rustige vakantie aan het water, de Moezel is de perfecte bestemming voor u. Kom en ontdek de schoonheid en charme van deze majestueuze rivier vandaag nog!Georganiseerd naar de Moezel

7-daagse fietsrondreis langs de Moezel – Trier-Koblenz ANWB

De warming-up van deze fietsreis doe je in Trier, de oudste stad van Duitsland. Door de vele Romeinse monumenten wordt deze stad ook wel het ‘tweede Rome’ genoemd. Bezoek de stadspoort Porta Nigra die zijn opvallende kleur te danken heeft aan de tijd en de weerselementen en maak een ontspannen boottochtje (inbegrepen vanaf ANWB-kaartkleur Brons). 

Door het dal van de meanderende Moezel fiets je verder richting Trittenheim. Een schilderachtige plaats omringd met wijngaarden en een heus wijnpad. De perfecte locatie om te genieten van een glas Riesling. 

Laat Trittenheim achter je en fiets via Traben-Trarbach door naar Cochem. De lussen van de Moezel nemen je mee langs burchten die je al van ver op heuvels ziet liggen en door karakteristieke dorpen vol vakwerkhuizen. 

Ontdek de barokke stad Cochem met zijn historische pleinen en de imposante Reichsburg (entree inbegrepen vanaf ANWB-lidmaatschap Zilver). Bewonder de uitgedoste ridderzaal en jachtkamer in deze 11e-eeuwse burcht, die op een heuvel over de stad waakt. 

Je reis eindigt in Koblenz: de stad waar de Moezel en de Rijn in elkaar overvloeien. Het beste zicht op de stad en de landtong Deutsches Eck heb je vanaf het Fort Ehrenbreitstein (entree inbegrepen vanaf ANWB-kaartkleur Platina en de gondel naar het vestingwerk is inclusief vanaf ANWB-kaartkleur Goud). 

boek je vakantie bij de ANWB

Hotels Moezel

Deze hotels zijn leuk
Koblenz

Trier
Mercure Porta Nigra Trier
Hotel pal tegenover Porta Nigra
Een betere plek om te overnachten in Trier is er niet. Het hotel Mercure Trier Porta Nigra ligt centraal en pal tegenover het bijzondere Porta Nigra. Ideaal om het gezellige Trier te ontdekken. Bekijk de UNESCO monumenten zoals het amfitheater en de basiliek van Constantijn. Ook voor de cultuurliefhebbers is er veel te doen. Vlakbij het hotel vind je het stadsmuseum van Trier en het Karl Marx huis. Voor de wijnliefhebbers mag een bezoek aan het Weingut der Vereinigten Hospitien niet ontbreken. Dit is de oudste wijnkelder van Duitsland. Een rijke geschiedenis en kwaliteitswijn wachten op je in een unieke ambiance, nog geen 1500 meter van het hotel. En heb je zin in een frisse neus? Binnen 15 minuten lopen ben je al bij de Moezel.
Meer info

Familiehotels


Luxe hotels

Romantische Hotels
MoselRomantik Cochem
Leuk hotel tussen de wijngaarden
Het Moselromantik Panorama hotel is gelegen op een steenworp afstand van de Moezel. Het ligt aan de rand van Cochem en is slechts een kwartiertje lopen van de levendige Moezelpromenade en het historisch centrum. Een echte wijnliefhebber? Dan zit je hier goed! Proef de lokale wijnen of fiets door het prachtige Moezeldal. Na een lange dag kan je bijkomen op het terras of in het zwembad. Meer Info

Bezienswaardigheden

Cultureel

Natuur

Kastelen

Burg Eltz

Burcht Eltz is heel bijzonder. Het bouwwerk doorstond alle oorlogen en is sinds de oprichting tot op heden in het bezit van een en dezelfde familie geweest. De burcht heeft een ongeëvenaarde middeleeuwse architectuur en een inrichting uit negen eeuwen. Naast harnassen, zwaarden en hellebaarden worden er ook hoofse gouden en zilveren objecten getoond. Burcht Eltz staat op een rots, maar ligt tegelijkertijd in een dal. Het gebouw wordt omgeven door het Eltzer Wald, een fraai maar kwetsbaar beschermd natuurgebied dat bezoekers naast een aantrekkelijk wandelgebied ook tal van sportieve en recreatieve mogelijkheden voor jong en oud biedt.


Vakantiewoningen Moezel

Actief in de Moezelstreek

Fietsen

Wandelen

Klimmen

Klettersteig

Geen last van hoogtevrees en zin in een echte uitdaging? Waag je dan aan de 3,5 kilometer lange klettersteig route tussen Eller en Bremm. Op de Calmont, de steilste wijnheuvel ter wereld, is een parcours uitgezet met staalkabels, ladders en pinnen in de rotsen. De avontuurlijke reiziger kan de Moezel zo op een heel intense en unieke manier beleven. Je wandelt tussen de wijnranken door en hebt prachtig zicht over de Moezelvallei.


Koblenz

Koblenz ligt niet alleen aan de Moezel, maar ook aan de Rijn. De rivieren vloeien samen bij de Deutsches Eck. Bij deze beroemde bezienswaardigheid in Duitsland kun je ook Vesting Ehrenbreitstein bezoeken en de kabelbaan over de Rijn nemen.


Trier

Trier werd gebouwd in de 16e eeuw voor Christus na opdracht van de Romeinse keizer Augustus. In de middeleeuwen werd Trier een burgerstad en de keizers werden vervangen door aartsbisschoppen. In deze tijd kreeg de stad zijn stadsmuur. Helaas heeft ook Trier geleden onder de tweede oorlog en zijn er in deze periode veel gebouwen beschadigd. De jaren die volgden werden gebruikt om de stad opnieuw op te bouwen. Trier heeft ongeveer 100.000 inwoners en wordt deze stad gezien als een universiteitsstad. En voor toeristen is het niet alleen dankzij zijn cultuur en geschiedenis, maar ook dankzij zijn ligging, een geliefde stad. Behalve geschiedenis kent Trier ook een gezellig en sfeervol winkelcentrum bij en rondom de Hauptmarkt. De winkelstraten liggen bij elkaar en er zijn genoeg cafe’s, terassen en restaurants voor een hapje en een drankje. Rondom Trier zijn verschillende wijnboeren en de stad kent verschillende wijnkelders waar je die wijn kunt proeven.

Hotels Trier

Mercure Porta Nigra Trier Hotel pal tegenover Porta Nigra Een betere plek om te overnachten in Trier is er niet. Het hotel Mercure Trier Porta Nigra ligt centraal en pal tegenover het bijzondere Porta Nigra. Ideaal om het gezellige Trier te ontdekken. Bekijk de UNESCO monumenten zoals het amfitheater en de basiliek van Constantijn. Ook voor de cultuurliefhebbers is er veel te doen. Vlakbij het hotel vind je het stadsmuseum van Trier en het Karl Marx huis. Voor de wijnliefhebbers mag een bezoek aan het Weingut der Vereinigten Hospitien niet ontbreken. Dit is de oudste wijnkelder van Duitsland. Een rijke geschiedenis en kwaliteitswijn wachten op je in een unieke ambiance, nog geen 1500 meter van het hotel. En heb je zin in een frisse neus? Binnen 15 minuten lopen ben je al bij de Moezel. Meer info

Bezienswaardigheden Trier

Karl Marx Haus

Het Karl Marx Haus in Trier aan de Moezel is het geboortehuis van de wereldberoemde filosoof en denker Karl Marx en is ingericht als museum.

Karl Marx kwam op 5 mei 1818 ter wereld als de zoon van Heinrich Marx en Henriëtte Preszburg. Marx bracht slechts korte tijd door aan de Brückenstraße 10, de familie verhuisde namelijk 15 maanden na zijn geboorte naar de Simeonstraße 8, in de buurt van de beroemde Porta Nigra. Daar woonde Karl tot hij in Bonn rechten ging studeren.

Porta Nigra

Bijzonder aan de Porta Nigra is vooral het feit dat deze geldt als de grootste toegangspoort uit de Romeinse Tijd die nog bewaard is gebleven en tevens als de oudste Duitse stadspoort. Speciaal is verder dat het gebouw oorspronkelijk wit van kleur was, maar door verwering tijdens de Middeleeuwen donker bijkleurde. Vandaar dat het bouwwerk als bijnaam de Zwarte Poort kreeg.

Amfitheater

Amfitheater Trier werd gebouwd rond het jaar 100 na christus. Tegenwoordig is er alleen nog maar een grondplan en een paar muren van dit ooit zo magnifieke amfitheater over. Toch blijft het een indrukwekkend bouwwerk, dat je gezien moet hebben als je de stad Trier bezoekt.

Dom van Trier

De Dom van Trier is waarschijnlijk de oudste bisschopszetel van Duitsland. Hij werd gebouwd toen het Christendom net in opkomst kwam.

Keizer Constantijn was de eerste keizer met het Christelijk geloof. Hij gaf de opdracht om het oude paleis van zijn moeder om te bouwen tot een kerk. Ook in Jeruzalem, Bethlehem en Rome liet hij in dezelfde periode een kerk bouwen.

Winkelen in Trier

Winkelen in Trier

Foto door shattha pilabut op Pexels.com

Trier biedt een grote verscheidenheid aan winkels in het fraaie historische centrum. De autovrije voetgangerszone in deze stad aan de Moezel kent vier belangrijke winkelstraten: Simeonstrasse, Brotstrasse, Fleischstrasse en Nagelstrasse. In deze straten vind je shops van de grote ketens, warenhuizen zoals Karstad en Galeria Kaufhof, maar ook kleine boetiekjes. Ook de Neustrasse is zeker een bezoekje waard tijdens het winkelen in Trier, deze straat ligt in het verlengde van de Brotstrasse en hier vind je leuke, kleine boetiekwinkels.

Leuke Dorpen

Krov

Kröv is een vrij grote plaats aan de Moezel met een beroemde wijngaard (Kröver Nacktarsch) en een uit de Frankische tijd stammende traditie. De nederzettingen in dit gebied vormden het centrum van het Cröver Reich dat uit zeven dorpen bestond en rechtstreeks onder de keizer viel. Geestelijke en wereldlijke heren vochten hier hoofdzakelijk om het bezit van de vruchtbare zuidelijke wijngaarden. Vele wijnhuizen herinneren aan deze tijd, vooral het Zehnthaus van de abdij Echternach. Tussen de vele mooie, verzorgde vakwerkhuizen valt het in de 17e eeuw als raadhuis gebouwde Dreigiebelhaus op, een vakwerkjuweeltje in het Moezellland.

Bernkastel-Kues

Bernkastel – Kues is een van de populairste bestemmingen in het Moezelgebied en wordt ook wel het centrum van de Midden-Moezel genoemd.

Bernkastel aan de Moezel is een fraaie stad met een romantisch centrum en verscheidene historische vakwerkhuizen, kronkelende straten en smalle steegjes. Daarnaast huisvest Bernkastel het zeer populaire wijnfeest van de Midden-Moezel.

Cochem

Een van de populairste steden aan de Moezel is Cochem. Het pittoreske marktplein, historsche huizen, kronkelige straten en steegjes, de Moezelpromenade en natuurlijk de beroemde Reichsburg zijn zeer geliefd bij de toeristen.

Hotels Cochem

Moselromantik Panorama Hotel

Leuk hotel tussen de wijngaarden. Het Moselromantik Panorama hotel is gelegen op een steenworp afstand van de Moezel. Het ligt aan de rand van Cochem en is slechts een kwartiertje lopen van de levendige Moezelpromenade en het historisch centrum. Een echte wijnliefhebber? Dan zit je hier goed! Proef de lokale wijnen of fiets door het prachtige Moezeldal. Na een lange dag kan je bijkomen op het terras of in het zwembad. Meer Info

Traben Trabach

Traben – Trarbach is charmant en geliefd stadje aan de Moezel. Het bestaat uit twee gedeeltes, Traben en Trarbach en deze wijken liggen tegenover elkaar aan de Moezel. De omgeving van Traben-Trarbach kenmerkt zich door uitgestrekte groene wouden en stijle wijnbergen.

In de charmante Moezelstad Traben-Trarbach vind je het Boeddha Museum, waar je op een unieke locatie een buitengewone verzameling aan boeddha’s vindt in een fraaie voormalige Jugendstil wijnkelder, ontworpen door de bekende Berlijnse architect Bruno Mohring.

Romantik Jugendstilhotel Bellevue in Traben-Trabach

Fijn Jugendstil-Romantik hotel met wellnessafdeling. Romantik Jugendstilhotel Bellevue in Traben-Trabach ligt perfect en direct aan de Moezel. Het klassieke van de Jugendstil wordt gecombineerd met modern comfort. Na een dag erop uit in de omgeving kom je tot rust in de uitgebreide wellness in het Bellevue. Ook culinair kom je niks tekort. Laat je verrassen door de bijzondere Duitse gerechten op de menukaart. De ligging aan de Moezel, met de wijnbergen op de achtergrond, maom het pllakt het romatische plaatje compleet. En…om nog even in het thema te bijven; Traben- Trabach is de Jugendstil stad aan de Moezel. Meer Info